Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Odborníčka: Proti covidu bude potrebná každoročná imunizácia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Covid tu bude lietať podobne ako lieta každú jeseň a zimu chrípka, myslí si lekár Martin Balík.

Praha 7. januára (TASR) - Koronavírus s nami zostane a budeme sa musieť proti nemu chrániť každoročnou imunizáciou asi ako pri chrípke, vyhlásila v piatkovom vysielaní televízie CNN Prima NEWS imunologička Blanka Říhová z Mikrobiologického ústavu Akadémie vied ČR.

Súhlasil s ňou aj vedúci lekár Kliniky anesteziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnice Martin Balík. Podľa neho sa covid bude vracať v rôznych variantoch každú jeseň a zimu podobne ako chrípka.

Aj podľa Balíka koronavírus bude čoskoro braný ako bežné respiračné ochorenie. "Všetko k tomu speje. Covid tu bude lietať podobne ako lieta každú jeseň a zimu chrípka," myslí si lekár.

Podobne vo vysielaní CNN Prima NEWS už vo štvrtok hovorila aj primárka Kliniky infekčných chorôb Fakultnej nemocnice Bulovka Hana Roháčová. "Musíme sa čo najskôr dostať k tomu, že náš prístup ku koronavírusu bude taký, aký máme pri iných respiračných infekciách," uviedla Roháčová.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


"Ochorenie bude zaradené v úvodzovkách do portfólia bežných infekčných chorôb. Pri bežných respiračných infekciách tiež nenariaďujeme karanténu, aj keď sa to týka napríklad veľmi závažného ochorenia chrípkou," dodala lekárka.

Súhlasila s ňou aj virologička Hana Zelená. Podľa nej sa koronavírus začína správať ako sezónne ochorenie. "Predpokladám, že po uplynutí zimného obdobia dôjde k poklesu čísel. Ale môže sa stať, že so začínajúcou jeseňou sa koronavírus opäť vráti vo väčšej miere," upozornila.

Zelená tiež uviedla, že vírus bude naďalej mutovať a budú sa objavovať jeho nové varianty. "Ale s každou vlnou sa imunitný stav populácie zdokonaľuje a zlepšuje. Takže to vidím aj optimisticky. Vírus nezmizne, ale jeho závažnosť sa pre obyvateľstvo bude znižovať," popísala virologička.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Podobne to vidí aj epidemiológ Roman Prymula. "Do budúcna by covid mal byť braný ako normálne respiračné ochorenie," zdôraznil vo štvrtok v programe Nový Deň na CNN Prima NEWS. Zároveň ale upozornil, že Česku v nasledujúcich dvoch týždňoch hrozí vlna variantu omikron a pribúdať tak bude 30.000 až 50.000 nakazených denne.

"Ťažko tak covid môžeme brať v nasledujúcich dňoch. Bohužiaľ je stále mnoho osôb na jednotkách intenzívnej starostlivosti, a tak má zatiaľ koronavírus zvláštny štatút," vysvetlil. "Ale verím, že sa dožijeme času, keď bude braný ako normálne respiračné ochorenie," dodal bývalý minister zdravotníctva.

Podľa neho k tomu môže pomôcť práve omikron, ktorý je síce nákazlivejší, ale zároveň vďaka nemu majú ľudia menej ťažkých priebehov choroby a menej umierajú.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Podľa Balíka by sa tak s omikronom malo zaobchádzať inak. "Mali by sme prestať plytvať peniazmi na nejaké plošné PCR testovanie populácie a PCR kapacity by sme mali venovať na diskriminačné PCR a na sekvenovanie toho, aby sme vedeli, aký typ koronavírusu tu lieta. A podľa toho prispôsobiť liečbu," apeloval lekár.

S nástupom omikronu v Česku už začali čísla nakazených pomaly rásť. Spoločnosť vyrábajúca testy uviedla, že variant omikron tvorí už polovicu nových prípadov. Štátny zdravotný ústav (SZÚ) ale túto informáciu vyvrátil. Podľa neho v tejto chvíli omikron tvorí asi 35 percent nákaz. V niektorých lokalitách už ale podľa ústavu byť dominantný môže.