Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Proti homosexuálnym manželstvám pochodovalo vyše 100.000 ľudí

Mladí ľudia držia plagáty počas protestného pochodu katolíckej organizácie Civitas proti legalizácii sobášov ľudí rovnakého pohlavia v Paríži Foto: TASR/AP

Heslo "Hanba prezidentov, kto bude chrániť deti?" skandovali demonštranti dnes pri pochode luxusnou štvrťou Paríža.

Paríž 18. novembra (TASR) - Viac ako 100.000 protestujúcich sa cez víkend vo francúzskych mestách zúčastnilo na separátnych demonštráciách organizovaných katolíkmi proti plánom francúzskej vlády na budúcoročné zlegalizovanie homosexuálnych manželstiev, informovala agentúra Reuters.

Väčšina demonštrantov, podporovaná miestnou katolíckou cirkvou, vyšla do ulíc miest v sobotu. Pridali sa k nim aj niektorí poprední duchovní. Niekoľko tisíc protestujúcich demonštrovalo aj v priebehu dnešného dňa.

Napriek tomu, že pochodovali separátne, skandovali rovnaké heslo v znení "jeden otec + jedna matka pre všetky deti", píše Reuters. Vyjadrili tak nesúhlas s plánmi socialistov na legalizáciou manželstiev párov rovnakého pohlavia. Podľa prieskumov podporuje tento plán 60 percent opýtaných, nesúhlasia však s právom na adopciu detí pre homosexuálov.

Heslo "Hanba prezidentov, kto bude chrániť deti?" skandovali demonštranti dnes pri pochode luxusnou štvrťou Paríža.

Ako pripomenula agentúra AP, francúzsky prezident Francois Hollande avizoval, že do roka od svojej inaugurácie (v máji toho roku) chce uzákoniť "manželstvo pre každého". Jeho plán však má odporcov z radov cirkevných hodnostárov, niektorých politických strán, ale aj vo vidieckych oblastiach.