Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Brazília očkuje proti koronavírusu aj amazonských Indiánov

Žena z domorodého kmeňa Ticuna počas očkovania vakcínou proti ochoreniu Covid-19 od spoločnosti Sinovac v odľahlej dedine Umariacu ležiacej pri rieke Amazonka 19. januára 2021. Foto: TASR/AP

Koronavírusová pandémia výrazne zasiahla 800.000 pôvodných obyvateľov Brazílie, z ktorých mnohí žijú i niekoľko dní cesty člnom od najbližšej lekárskej pomoci.

Tabatinga 20. januára (TASR) - V amazónskom pralese v Brazílii začali v utorok očkovať proti novému druhu koronavírusu domorodých obyvateľov. Lietadlo brazílskej armády tam doviezlo zdravotníkov a 1000 dávok vakcíny od čínskej firmy SinoVac, informovala agentúra Reuters.

Prvou zaočkovanou osobu sa v odľahlej dedine Umariaçu ležiacej pri rieke Amazonka na hraniciach s Peru a Kolumbiou stala 69-ročná Isabel Ticunaová. "Očkovanie je pre všetkých z našej domorodej komunity veľmi dôležité. Na toto sme čakali," povedala pre Reuters po tom, čo dostala vakcínu s názvom CoronaVac.

Keď jej zdravotníci podali vakcínu, začali ostatní členovia komunity, v ktorej ochoreniu COVID-19 podľahlo už 37 ľudí a približne 2000 sa nakazilo, s úľavou tlieskať. Zdravotník pôsobiaci medzi týmito amazonskými Indiánmi uviedol: "Toto je naša nádej". "Veľmi som sa obával, avšak deň D po mnohých úmrtiach tu i na celom svete konečne prišiel," dodal.



Koronavírusová pandémia výrazne zasiahla 800.000 pôvodných obyvateľov Brazílie, z ktorých mnohí žijú i niekoľko dní cesty člnom od najbližšej lekárskej pomoci. Na koronavírus zomrelo v indiánskych komunitách v Brazílii 926 osôb a nakazilo sa celkovo viac ako 46.000 ľudí, uvádza Zväz domorodých obyvateľov Brazílie (APIB).

Antropológovia varovali, že komunitný spôsob života, aký títo ľudia vedú, vylučuje dodržiavanie odstupu a preto sú amazonskí Indiáni mimoriadne zraniteľnou skupinou, čo sa týka šírenia nákazy.

Brazílska pravicová vláda čelí kritike za pomalú reakciu v boji s pandémiou v krajine, kde evidujú už viac ako 210.000 obetí koronavírusu.