Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Proti koronavírusu sa chcú dať verejne zaočkovať Obama aj Clinton

Exprezident Barack Obama, archívne foto. Foto: TASR/AP

Najviac ohrození ľudia v USA by mohli vakcínu, ak bude schválená, dostať už v polovici decembra, pripomína stanica ORF.

Washington 2. decembra (TASR) - Traja bývalí americkí prezidenti - Barack Obama, George W. Bush a Bill Clinton - sú pripravení nechať sa zaočkovať proti novému koronavírusu, a to pokojne aj počas živého vysielania v televízii. Chcú tak dokázať, že vakcína je bezpečná a účinná a takisto posilniť dôveru ľudí v očkovacie látky, informovala vo štvrtok televízna stanica CNN.

Trojica exprezidentov sa chce nechať zaočkovať po tom, ako americký Úrad pre potraviny a lieky (FDA) schváli jednu z vyvíjaných vakcín. Ich aktívny prístup by mal byť silným odkazom pre verejnosť, komentuje CNN.

Freddy Ford, šéf kancelárie Georgea W. Busha, uviedol, že Bush sa obrátil na popredného amerického odborníka na infekčné choroby Anthonyho Fauciho a koordinátorku pracovnej skupiny Bieleho domu pre koronavírus Deborah Birxovú s otázkou, ako by mohol pomôcť s propagáciou vakcíny. Ford ďalej poznamenal, že po tom, čo bude vakcína označená za bezpečnú a distribuovaná prioritným skupinám obyvateľstva, "sa prezident Bush postaví do radu (na vakcínu) a rád to spraví na kameru".

Angel Ureňa z Clintonovho tlačového oddelenia takisto pre CNN potvrdil, že Clinton je ochotný nechať sa zaočkovať na verejnosti. "Prezident Clinton sa určite nechá zaočkovať hneď, ako bude (vakcína) preňho dostupná, v závislosti od priorít určených predstaviteľmi zdravotníckych úradov. A urobí tak pred verejnosťou, ak to Američanom pomôže, aby sa rozhodli rovnako," povedal Ureňa.

Barack Obama v štvrtkovom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Sirius XM zdôraznil, že dôveruje tvrdeniam Fauciho, že vakcína je bezpečná. "Ľuďom ako Anthony Fauci, ktorých poznám, a s ktorými som spolupracoval, absolútne dôverujem," povedal. "Ak mi teda Anthony Fauci povie, že vakcína je bezpečná a dokážete si pomocou nej vytvoriť imunitu voči COVID-19, potom si ju jednoznačne vezmem," dodal. "Možno ju (vakcínu) dostanem v televízii alebo ma natočia na video, aby tak ľudia vedeli, že dôverujem vede," povedal.

Najviac ohrození ľudia v USA by mohli vakcínu, ak bude schválená, dostať už v polovici decembra, pripomína stanica ORF. Dosluhujúci americký prezident Donald Trump je podľa medializovaných správ údajne nespokojný s tempom schvaľovacieho procesu vakcíny. Šéf FDA Stephen Hahn však zdôraznil, že nedovolí, aby bol v tejto veci vyvíjaný akýkoľvek politický nátlak.

Podľa očakávaní americkej administratívy by v decembri mala byť dostupná vakcína pre 20 miliónov obyvateľov USA. Ďalších 30 miliónov ľudí by mohlo byť zaočkovaných v januári 2021 a ďalších 50 miliónov vo februári 2021. Ako prví by mali byť zaočkovaní zamestnanci zdravotníctva a obyvatelia domovov pre seniorov i ošetrovateľských centier.