Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Proti obmedzeniu interrupcií v Poľsku protestovalo 100.000 ľudí

Aktivistky za práva žien držia plagáty počas protestu 28. októbra 2020 vo Varšave. Foto: TASR/AP

Masový protest vo varšavských uliciach sa konal napriek platným opatreniam proti šíreniu koronavírusu, ktoré obmedzujú verejné zhromaždenia na maximálne päť účastníkov.

Varšava 31. októbra (TASR) - Približne 100.000 ľudí v sobotu protestovalo vo Varšave proti minulotýždňovému verdiktu Ústavného súdu, ktorý výrazne sprísňuje legislatívu týkajúcu sa interrupcií. Polícia počas protestu zadržala 37 osôb, informovala agentúra AFP.

Masový protest vo varšavských uliciach sa konal napriek platným opatreniam proti šíreniu koronavírusu, ktoré obmedzujú verejné zhromaždenia na maximálne päť účastníkov.

Demonštranti do centra Varšavy prúdili z rôznych smerov a spoločne odtiaľ kráčali k domu šéfa vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczynského, ktorý je považovaný za najvplyvnejšieho poľského politika.

Na protestujúcich v jednom momente zaútočili petardami stúpenci krajnej pravice, konfrontáciu však ukončil policajný zásah. Polícia zasahovala aj voči agresívnym futbalovým chuligánom. Priebeh protestu bol však podľa nej s ohľadom na počet účastníkov "veľmi pokojný".

Hlučné ale pokojné protesty sa konali v sobotu aj v ďalších poľských mestách.

Demonštrácie proti ďalšiemu sprísneniu už aj tak prísnej interrupčnej legislatívy prebiehajú v Poľsku každý deň od 22. októbra.

Poľský ústavný súd vtedy rozhodol, že umelé prerušenie tehotenstva pre vývojové chyby plodu je protiústavné. Verdikt v podstate znamená takmer úplný zákaz interrupcií v prevažne katolíckom Poľsku.

Po tom, čo verdikt nadobudne účinnosť, sa budú môcť potraty vykonávať len v prípade, že tehotenstvo ohrozuje život či zdravie matky alebo je dôsledkom protiprávneho konania, ako napríklad znásilnenia či incestu.

Účastníci každodenných demonštrácií vyjadrujú hnev voči poľskej konzervatívnej vláde a s ňou spriaznenej vplyvnej katolíckej cirkvi.