Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Proti rozsudku nad kapitánom Costy Concordie sa odvolali obe strany

Vrak luxusnej výletnej lode Costa Concordia na archívnej snímke z 21. júla 2014. Foto: TASR/AP

Talianska prokuratúra požadovala pre Schettina 26-ročný pobyt za mrežami a dúfa, že odvolací súd vo Florencii udelený trest náležite sprísni.

Rím 21. septembra (TASR) - Obžaloba i obhajoba v súdnom procese s kapitánom havarovanej výletnej lode Costa Concordia podali odvolanie proti rozsudku z februára tohto roka, na základe ktorého má ako vinník tragickej udalosti z januára 2012 stráviť vo väzení 16 rokov. Agentúra AP o tom dnes informovala s odvolaním sa na vyjadrenie obhajcu odsúdeného Francesca Schettina.

Stroskotanie Costy Concordie pri talianskom ostrove Giglio neprežilo 32 spomedzi vyše 4200 ľudí, ktorý sa nachádzali na palube. Prvostupňový súd v meste Grosseto vo februári uznal zodpovednosť Schettina za usmrtenie cestujúcich a členov posádky, keďže podľa neho zavinil náraz svojej lode do útesu, na čo ju opustil ešte pred ukončením evakuácie.

Talianska prokuratúra požadovala pre Schettina 26-ročný pobyt za mrežami a dúfa, že odvolací súd vo Florencii udelený trest náležite sprísni. Schettinov advokát Saverio Senese naproti tomu dnes vyhlásil, že sa bude snažiť o zmiernenie trestu, pričom chce argumentovať tým, že dôkazy predložené v prospech obžalovaného boli nesprávne vyhodnotené.

Vzhľadom na podanie odvolaní zostáva Schettino na slobode, pričom sa predpokladá, že nový proces v jeho prípade sa začne v roku 2016.