Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Proti škrtom v zdravotníctve protestovali v Madride desaťtisíce ľudí

Muž vykrikuje slogany na proteste na podporu verejného zdravotníctva v Madride v nedeľu 15. januára 2023. Niekoľko tisíc Španielov opäť protestovalo v uliciach Madridu proti likvidácii systému verejnej zdravotnej starostlivosti v hlavnom meste zo strany konzervatívnej regionálnej vlády. Foto: TASR/AP

Demonštrácia sa konala uprostred prebiehajúcej vlny štrajkov v súvislosti s nedostatkom verejnej zdravotnej starostlivosti v celom Španielsku.

Madrid 15. januára (TASR) - Desaťtisíce ľudí pochodovali v nedeľu centrom španielskeho hlavného mesta Madrid, požadujúc zastavenie škrtov a privatizácie, ktoré postihli verejné zdravotnícke služby v danom regióne postihnutom krízou.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Protestujúci, bubnujúci na bubny a skandujúci heslá, zaplnili hlavný bulvár vedúci okolo mestského múzea Prado v rámci akcie Marea blanca (biela vlna), na ktorej sa podľa hovorcu regionálnej vlády zúčastnilo približne 30.000 ľudí.

Služby základnej zdravotnej starostlivosti v oblasti Madridu sú už roky pod obrovským tlakom z dôvodu nedostatku zdrojov a personálu, čo núti čoraz viac ľudí obracať sa na nemocničné pohotovostné oddelenia, ktoré sú preplnené pacientmi.

Združenie pracovníkov záchrannej služby SEMES tento týždeň uviedlo, že madridské oddelenia úrazov a pohotovosti zaznamenali "desať- až 20-percentný" nárast pacientov, zatiaľ čo združenie ADSP, ktoré tiež zastupuje zdravotníckych pracovníkov v Madride, uviedlo, že na jedno lôžko čaká momentálne 300 ľudí.

Na nedeľňajšom pochode desiatky ľudí držali obrovský transparent s nápisom: "Nie škrtom a privatizácii - áno zdravotníctvu a verejným službám".

Ďalší držali transparenty s heslami za odstúpenie regionálnej pravicovej líderky Isabel Díazovej, ako aj transparenty s nápisom "Škrty v zdravotníctve sú zločinom".

"Situácia v Madride je neudržateľná z dôvodu úmyselného zanedbávania a privatizačnej politiky, ktorú zaviedla Díazová a jej vláda. Tieto výsledky možno jasne vidieť na súčasnom stave pohotovostných oddelení," uviedlo tento týždeň združenie ADSP a vyzvalo obyvateľov, aby sa pridali k pochodu.

"Nemôžeme pokračovať s nedostatočným počtom nemocničných lôžok, ktorý sa každým rokom zhoršuje v dôsledku znižovania počtu lôžok vo verejných centrách a presmerovania verejných financií do súkromných centier," vyhlásilo ADSP.

Demonštrácia sa konala uprostred prebiehajúcej vlny štrajkov v súvislosti s nedostatkom verejnej zdravotnej starostlivosti v celom Španielsku, pričom štrajky sú naplánované alebo hrozia najmenej v ôsmich zo 17 regiónov krajiny.