Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Proti smrti Afroameričana sa protestovalo aj v nemeckých mestách

Nedávna smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel v USA po zásahu polície, podnietila protesty aj vo viacerých nemeckých mestách. V pondelok vyšlo do ulíc Berlína približne 1500 ľudí. Na snímke pred berlínskou Brandenburskou bránou sa zišlo približne 200 ľudí, ktorí sa odtiaľ vydali na pochod proti policajnému násiliu v USA v pondelok 1. júna 2020. Foto: TASR/AP

Pred berlínskou Brandenburskou bránou sa zišlo približne 200 ľudí, ktorí sa odtiaľ vydali na pochod proti policajnému násiliu v USA. Na berlínsku demonštráciu prišli aj rodiny s deťmi.

Mníchov 1. júna (TASR) - Nedávna smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel v USA po zásahu polície, podnietila protesty aj vo viacerých nemeckých mestách. V pondelok vyšlo do ulíc Berlína približne 1500 ľudí, napísala agentúra DPA.

Na berlínsku demonštráciu prišli aj rodiny s deťmi. Viacerí z účastníkov niesli plagáty s nápismi ako "Nemôžem dýchať, spravodlivosť pre Georgea Floyda" či "Byť čiernym nie je zločin".

Pred berlínskou Brandenburskou bránou sa zišlo približne 200 ľudí, ktorí sa odtiaľ vydali na pochod proti policajnému násiliu v USA. Ďalšie stovky ľudí protestovali pred miestnou americkou ambasádou.

Zhruba 350 ľudí protestovalo ešte v sobotu večer proti policajnej brutalite aj v bavorskej metropole Mníchov, informovala v pondelok tamojšia polícia. Dodala, že až na jedno slovné napadnutie tamojšieho policajta sa demonštrácia zaobišla bez incidentov a mala pokojný priebeh.

Podporu protestom, ktoré Floydova smrť vyvolala naprieč USA, vyjadrili aj viacerí hráči nemeckej futbalovej Bundesligy počas víkendových zápasov. Weston McKennie z klubu Schalke mal napríklad na ramene pásku s nápisom "Spravodlivosť pre Georgea Floyda".

Afroameričan Floyd zomrel pred týždňom v meste Minneapolis v štáte Minnesota pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku.

Po zatknutí sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho smrť vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré vyústili do násilnosti.