Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Proti zákonu protestovali v Maďarsku 5316 čiernymi zástavami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zástavy symbolizujú počet učiteľov, ktorí vlani opustili toto povolanie.

Budapešť 15. júna (TASR) - Maďarské opozičné hnutie Momentum na protest proti návrhu zákona týkajúceho sa právneho postavenia pedagógov vyvesilo vo štvrtok 5316 čiernych zástav na budovu ministerstva vnútra, pod ktoré verejné školstvo patrí. Zástavy symbolizujú počet učiteľov, ktorí vlani opustili toto povolanie, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server index.hu.

Maďarský parlament má na piatkovom mimoriadnom rokovaní na žiadosť vlády schvaľovať sériu kontroverzných návrhov, vrátane uvedeného školského zákona.

Voči pripravovanému zákonu sa v Maďarsku zdvihla vlna protestov učiteľov i žiakov. Už mesiace sa konajú demonštrácie, pričom aj v piatok bude pred parlamentom na Kossuthovom námestí protestné zhromaždenie.

"Vlani podalo výpoveď 5316 učiteľov. Takmer polovica škôl nemá dostatok učiteľov matematiky a tretine škôl chýbajú učitelia jazykov a prírodovedných predmetov. Ak presadia tento zákon, dosiahnu to, že odíde minimálne ďalších 5000 učiteľov," uviedlo hnutie Momentum na Facebooku.

Návrh, ktorý predložila vláda pod názvom "Zákon o kariérnom postupe pedagógov", vytvorí podľa ministerstva vnútra základ pre spoločenské a odborné ocenenie učiteľov a ďalšie výrazné zvyšovanie platov. V prípade schválenia zákona učitelia prejdú z terajšieho štatútu štátnych zamestnancov do štatútu pracovníkov vo verejnom školstve. Okrem iného sa zákonom mení počet odpracovaných hodín a určí sa aj platový systém, ktorý sa bude odvíjať od výkonu.

Učitelia od vlaňajšieho januára protestovali proti situácii vo verejnom školstve v Maďarsku a na ostatných demonštráciách požadovali aj stiahnutie návrhu kontroverzného zákona, ktorý podľa nich obmedzuje slobodu prejavu a pracovné práva maďarských pedagógov vrátane ich práva na štrajk.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)