Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Proti zatvoreniu reštaurácií protestovali v Marseille stovky ľudí

Nahnevaní majitelia reštaurácií a barov protestujú v juhofrancúzskom meste Marseille v piatok 25. septembra 2020. Rastúci počet nakazených a s tým súvisiaca opätovná záťaž na francúzske zdravotníctvo, respektíve nemocnice, viedli tamojšiu vládu k ohláseniu mimoriadnych reštriktívnych opatrení zameraných na zastavenie šírenia nákazy. V Marseille, kde platí najvyšší stupeň výstrahy, dôjde v sobotu k zatvoreniu všetkých barov a reštaurácií. Francúzsko vo štvrtok oznámilo, že za uplynulých 24 hodín pribudlo v krajine rekordných 16.096 nových prípadov nákazy koronavírusom. Foto: TASR/AP

V Marseille, kde platí najvyšší stupeň výstrahy, dôjde v sobotu k zatvoreniu všetkých barov a reštaurácií.

Marseille 25. septembra (TASR) - Stovky majiteľov reštaurácií a barov protestovali v piatok vo francúzskom prístavnom meste Marseille proti nariadeniu vlády o uzatvorení týchto prevádzok. Varovali, že nové opatrenie zavedené v súvislosti s koronavírusovou pandémiou môže viesť k ich trvalému zatvoreniu. Informovala o tom agentúra AFP.

Rastúce počty nakazených viedli tento týždeň ministra zdravotníctva Oliviera Vérana k ohláseniu mimoriadnych reštriktívnych opatrení zameraných na zastavenie šírenia nákazy.

V Marseille, kde platí najvyšší stupeň výstrahy, dôjde v sobotu k zatvoreniu všetkých barov a reštaurácií. Obmedzenia sa dotkli najmä veľkých miest, ako napríklad Paríža, Lille či Rennes, kde budú musieť bary od pondelka zatvárať najneskôr o 22.00 h.

Demonštrácia sa v Marseille konala pred budovou obchodného súdu, pretože "práve tu prídeme vyhlásiť bankrot", uviedol Bernard Marty, predseda regionálneho združenia pohostinstiev.

Nahnevaní majitelia reštaurácií a barov protestujú v juhofrancúzskom meste Marseille v piatok 25. septembra 2020. Rastúci počet nakazených a s tým súvisiaca opätovná záťaž na francúzske zdravotníctvo, respektíve nemocnice, viedli tamojšiu vládu k ohláseniu mimoriadnych reštriktívnych opatrení zameraných na zastavenie šírenia nákazy. V Marseille, kde platí najvyšší stupeň výstrahy, dôjde v sobotu k zatvoreniu všetkých barov a reštaurácií. Francúzsko vo štvrtok oznámilo, že za uplynulých 24 hodín pribudlo v krajine rekordných 16.096 nových prípadov nákazy koronavírusom.
Foto: TASR/AP


Premiér Jean Castex však nové obmedzenia obhajoval, postihnutým podnikom prisľúbil finančnú pomoc a varoval, že v Marseille "sú to preteky s časom".

Vo Francúzsku vo štvrtok za uplynulých 24 hodín pribudlo rekordných 16.096 nových prípadov nákazy koronavírusom. V priebehu predošlého dňa podľahlo podľa údajov ministerstva zdravotníctva ochoreniu COVID-19 v nemocniciach 52 ľudí, celkový počet obetí sa tak zvýšil na 31.511. Od začiatku pandémie bolo vo Francúzsku na prítomnosť koronavírusu pozitívne otestovaných 497.237 osôb.