Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Protitanková strela odpálená hnutím Hamas zabila jedného vojaka

Príslušníci bezpečnostných síl palestínskeho hnutia Hamas, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hnutie Hamas v stredu potvrdilo, že počas izraelských leteckých útokov prišli o život viacerí z jeho vrchných veliteľov vrátane veliteľa v meste Gaza.

Jeruzalem 12. mája (TASR) - Izraelská armáda oznámila, že izraelský vojak prišiel o život v stredu po tom, ako palestínski militanti v pásme Gazy v oblasti neďaleko hraníc s Izraelom odpálili protitankovú strelu. Informovala o tom agentúra AFP.

Vojaka identifikovali ako 21-ročného Omera Tabiba. Podľa armády ho v stredu ráno zabila protitanková strela odpálená palestínskym islamistickým hnutím Hamas z pásma Gazy.

Hnutie Hamas v stredu potvrdilo, že počas izraelských leteckých útokov prišli o život viacerí z jeho vrchných veliteľov vrátane veliteľa v meste Gaza.

Izrael zasiahol viacero cieľov v pásme Gazy v reakcii na útoky Palestínčanov, ktorí od pondelka na územie Izraela vypálili viac ako 1000 rakiet, píše AFP.

Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy oznámilo, že počet Palestínčanov usmrtených počas útokov sa zvýšil na 53 vrátane 15 detí. Približne 320 ľudí utrpelo zranenia.

Raketové útoky palestínskych militantov z pásma Gazy na ciele v Izraeli a odveta Izraela za ne v podobe náletov pokračujú už piaty deň. Ide o najhoršie boje od operácie izraelských síl voči pásmu Gazy v roku 2014.

Podnietili ich násilné potýčky medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskou políciou, ktoré vypukli začiatkom mája v okolí mešity al-Aksá v Jeruzaleme, posvätnom mieste židov i moslimov.