Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Protivládne protesty v Bejrúte si vyžiadali vyše 160 zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bezprecedentné protesty proti politickej elite obviňovanej z korupcie a nekompetentnosti sa v Libanone konajú od 17. októbra 2019.

Bejrút 18. januára (TASR) - Sobotňajšie zrážky medzi demonštrantmi a bezpečnostnými silami v libanonskom hlavnom meste Bejrút si vyžiadali vyše 160 zranených, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na Červený kríž.

"Viac ako 65 ľudí bolo prevezených do blízkych nemocníc a na mieste bolo ošetrených viac ako 100 ľudí," uviedol hovorca Červeného kríža po tom, čo popoludní vypukli násilnosti v reakcii na patovú situáciu pri vytváraní novej vlády.

Bezprecedentné protesty proti politickej elite obviňovanej z korupcie a nekompetentnosti sa v Libanone konajú od 17. októbra 2019 a v rovnaký mesiac viedli k demisii premiéra Saada Harírího. Po Harírího demisii ešte stále nie je vytvorená nová vláda.

Demonštranti žiadajú vládu technokratov, v ktorej nesmú mať zastúpenie ľudia symbolizujúci už celé generácie existujúci politický systém Libanonu, založený na rozdelení moci podľa náboženskej príslušnosti.

Rozhovory o formovaní vlády napredujú ťažko a napriek tlaku zo strany zahraničných partnerov Libanonu a darcovských štátov a organizácií Dijáb ešte stále neoznámil zloženie svojej vlády.

Libanon čelí najhoršej ekonomickej kríze za niekoľko desaťročí. Miestna mena za posledné týždne stratila 60 percent svojej hodnoty a banky obmedzili aj výber finančnej hotovosti v dolároch.