Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Protivládni demonštranti nakrátko zastavili premávku metra v Jerevane

Ľudia mávajú arménskou vlajkou počas protestu v Jerevane, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Videá na sociálnych sieťach zachytávajú demonštrantov stojacich vo dverách vozňov metra, ktorí tak vlakovým súpravám znemožnili pohyb.

Jerevan 18. mája (TASR) - Protivládni demonštranti ochromili v stredu na krátky čas premávku metra v arménskom hlavnom meste Jerevan. Ich protest bol súčasťou narastajúcich nepokojov, ku ktorým v Arménsku dochádza v ostatnom čase v súvislosti s obavami z možných ústupkov tamojšej vlády v spore o Náhorný Karabach so susedným Azerbajdžanom. TASR o tom informuje na základe správ od agentúr Reuters a AFP.

Videá na sociálnych sieťach zachytávajú demonštrantov stojacich vo dverách vozňov metra, ktorí tak vlakovým súpravám znemožnili pohyb. "Obyvatelia mesta vykonali na stanici metra Jeritasardakan protestnú akciu, čím prerušili jeho prevádzku," uviedlo vedenie jerevanského metra. Neskôr ohlásilo, že premávku metra sa podarilo obnoviť približne po hodine.

Jerevanská polícia počas stredajších protestov nakrátko zadržala takmer 300 osôb, píše AFP.

Protivládne demonštrácie v Arménsku sa konajú takmer denne už od 17. apríla. Premiér Nikol Pašinjan sa stal terčom nevraživosti občanov po tom, ako v parlamente hovoril o potrebe podpísať mierovú dohodu s Azerbajdžanom.

Obe krajiny sa už desaťročia sporia o separatistický región Náhorný Karabach, ktorý je oficiálne súčasťou Azerbajdžanu, avšak od začiatku 90. rokov je pod kontrolou Arménov. Počas šesťtýždňovej vojny v roku 2020 Azerbajdžan znovu získal kontrolu nad niektorými karabašskými regiónmi a následne podpísal Ruskom sprostredkované prímerie s Arménskom.