Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne stúpol na 2233

Lekári ošetrujú pacientov, ktorí sú infikovaní novým druhom koronavírusu na izolavenej jednotke intenzívnej starotlivosti v nemocnici v čínskom meste Wu-chan. Foto: TASR/AP

Väčšina úmrtí bola zaznamenaná v provinčnom hlavnom meste Wu-chan, kde sa vírus po prvý raz objavil vlani v decembri.

Rím 21. februára (TASR) - Nemocnica v meste Codogno na severe Talianska sa stará o 38-ročného pacienta nakazeného novým druhom koronavírusu, ktorého stav je označovaný za veľmi vážny. Oznámili to v piatok tamojšie úrady, uviedla agentúra ANSA.

Nemenovaný muž sa nakazil priamo v Taliansku pri stretnutí so známym, ktorý pricestoval z Číny. U toho medzičasom testy preukázali prítomnosť vírusu SARS-CoV-2.



Muža hospitalizovaného v Codogne umiestnili na izolačné oddelenie. V nemocnici sa nachádza i jeho žena a ďalšia osoba, ktorí sa takisto nakazili. Muž, ktorý sa vrátil z Číny, je hospitalizovaný v Miláne.

Oblastný predstaviteľ pre zdravotníctvo uviedol, že v nemocnici v Codogne testovali na prítomnosť nového koronavírusu aj lekárov, zdravotné sestry či iných pacientov. Osoby, s ktorými prišli do kontaktu, boli požiadané, aby zatiaľ neopúšťali svoje príbytky.

Vírus SARS-CoV-2 spôsobujúci akútne respiračné ochorenie sa šíri s Číny a v Taliansku sa prvýkrát vyskytlo 30. januára u staršieho páru čínskych turistov. Dvojicu z mesta Wu-chan, ktoré je ohniskom súčasnej epidémie, hospitalizovali na izolačnom oddelení Národného ústavu infekčných chorôb Lazzara Spallanzaniho v Ríme. Podľa vyjadrení lekárov sa stav oboch dovolenkárov zlepšuje.

Taliansko: Počet prípadov nákazy koronavírusum sa výrazne zvýšil na 17


Talianske úrady v piatok oznámili, že počet ľudí nakazených novým typom koronavírusu sa v krajine výrazne zvýšil a dosiahol už 17 z dôvodu výskytu nových prípadov na severe krajiny.

Prvou z osôb, ktorá sa v severnom Taliansku vírusom nakazila, je 38-ročný muž, ktorý 18. februára prišiel do nemocnice v meste Codogno s príznakmi chrípky. Muž sa nakazil priamo v Taliansku pri stretnutí so známym, ktorý pricestoval z Číny. U toho medzičasom testy preukázali prítomnosť vírusu SARS-CoV-2.

Muža hospitalizovaného v Codogne umiestnili na izolačné oddelenie. Nákazu neskôr potvrdili aj u jeho manželky, priateľa, ďalších troch pacientov v nemocnici a piatich členov zdravotníckeho personálu. Mnohí z týchto ľudí sa nakazili prostredníctvo šírenia vírusu z človeka na človeka. Ide o prvý prípad takéhoto šírenia vírusu v Taliansku.

Libanon potvrdil prvý prípad nákazy novým koronavírusom


V Libanone v piatok potvrdil prvý prípad nákazy novým typom koronavírusu, ktorý sa šíri z Číny.

Podľa libanonského ministra zdravotníctva Hassana Hamáda testy potvrdili prítomnosť vírusu u 45-ročnej Libanončanky, ktorá pricestovala z iránskeho mesta Kom. Zdroj z miestnej nemocnice, kde sa žena lieči, uviedol, že pacientka sa vrátila z Iránu s vysokou horúčkou, ale jej imunita je dobrá a nachádza sa v stabilizovanom stave.

Hamád povedal, že zdravotníci už kontaktovali všetkých ľudí, ktorí cestovali z Iránu rovnakým letom ako nakazená žena. Dodal, že každý, kto sa vracia z Iránu, bude musieť stráviť dva týždne v karanténe.

Irán potvrdil už štyri úmrtia na koronavírus a 18 prípadov nákazy



V Iráne v piatok potvrdili ďalšie dve úmrtia, ku ktorým došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Okrem úmrtí potvrdili aj ďalších 11 prípadov nákazy.

Celková bilancia koronavírusu a respiračného ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, tak v Iráne momentálne predstavuje štyroch mŕtvych a 18 infikovaných. S odvolaním sa na oznámenie iránskeho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters.

"Potvrdených bolo 13 nových prípadov... Bohužiaľ, dvaja z týchto nakazených prišli o život," napísal na Twitteri hovorca iránskeho rezortu zdravotníctva.

Koronavírus zaznamenali v Iráne prvýkrát v stredu. Nákazu vtedy potvrdili v meste Kom u dvoch starších Iráncov, ktorí ešte v priebehu toho istého dňa ochoreniu COVID-19 podľahli. Išlo o prvé úmrtia na Blízkom východe súvisiace s koronavírusom. Iránske úrady uviedli, že títo muži v poslednom čase necestovali do zahraničia, nevycestovali podľa ich informácií ani len z Komu.

Severná Kórea zrušila maratón v Pchjongjangu pre obavy z koronavírusu


Severná Kórea zrušila tradičný medzinárodný maratón v hlavnom meste Pchjongjang pre obavy z nového typu koronavírusu, ktorý sa šíri z Číny. Informovala o tom v piatok juhokórejská agentúra Johnap.

Medzinárodný maratónsky beh v Pchjongjangu sa mal konať 12. apríla 2020. Podujatie sa organizuje od roku 1981 každoročne v apríli na počesť narodenín zosnulého zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena.

Zamestnanec v špeciálnom ochrannom odeve dezinfikuje proti novému koronavírusu priestor pred nemocnicou v juhokórejskom meste Čcheongdo v piatok 21. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Od roku 2014 je pchjongjanský maratón otvorený aj pre bežcov z cudziny a pre Severnú Kóreu je zdrojom tvrdej zahraničnej meny.

O zrušení tohtoročného maratónu informovali viaceré cestovné kancelárie, ktoré sa špecializujú na zájazdy do KĽDR.

"Dôvodom je pokračujúce uzavretie severokórejských hraníc a situácia okolo vírusu COVID-19 v Číne a širšom regióne," uvádza sa vo vyhlásení cestovnej kancelárie Koryo Tours. Táto spoločnosť so sídlom v Pekingu je jedným z oficiálnych partnerov pchjongjanského maratónu.

Kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Pchjongjangu uviedla, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa nový koronavírus šíril aj v Severnej Kórei. Ministerstvo zdravotníctva KĽDR tento týždeň uviedlo, že v krajine doposiaľ neevidujú žiadne prípady nákazy.

Izrael potvrdil prvý prípad nákazy novým koronavírusom



Izrael v piatok potvrdil prvý prípad nákazy novým typom koronavírusu, ktorý sa šíri z Číny. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa izraelského ministerstva zdravotníctva testy potvrdili prítomnosť vírusu u Izraelčana, ktorý sa vo štvrtok vrátil z Japonska. Ide o jedného z cestujúcich z výletnej lode Diamond Princess, ktorá bola kvôli šíreniu koronavírusu od začiatku februára v karanténe v prístave japonského mesta Jokohama.

Izraelčan sa vírusom nakazil ešte v Japonsku, avšak nákaza sa u neho potvrdila až po návrate do vlasti, napísal denník The Jerusalem Post.

Ukrajinská ministerka strávi dva týždne v karanténe s ľuďmi evakuovanými z Číny



Ukrajinská ministerka zdravotníctva Zoriana Skalecká vo štvrtok vyhlásila, že strávi dva týždne v karanténe spoločne s ľuďmi evakuovanými z čínskeho mesta Wu-chan. Informovala o tom agentúra AFP.

Správa prišla po štvrtkových zrážkach demonštrantov s políciou v dedine Novi Sanžary. Protestujúci nesúhlasili s umiestnením evakuovaných do karantény v miestnej nemocnici.

"Nasledujúcich 14 dní strávim s nimi, v rovnakých priestoroch a v rovnakých podmienkach," Skalecká.

Ministerka dodala, že ňou otriasla panika a agresivita medzi protestujúcimi. "Títo ľudia sú naši spoluobčania. Žijeme v jednej krajine a musíme sa postarať o ich zdravie a bezpečnosť," napísal Skalecká na sociálnu sieť Facebook.

Protesty vypukli dedine Novi Sanžary, kde niekoľko stoviek demonštrantov zablokovalo cestu k miestnej nemocnici na protest proti plánu vlády umiestniť do nej časť evakuovaných do karantény. Zrážky sa odohrali, keď evakuovaných úrady prevážali do nemocnice. Demonštranti sa obávajú nového koronavírusu, ktorý sa šíri z Číny.

Na miesto zrážky dorazil minister vnútra Arsen Avakov. Obyvateľov sa snažil upokojiť aj prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina z Číny evakuovala 48 svojich občanov a 29 cudzích štátnych príslušníkov. Viacerí vystúpili počas medzipristátia v Kazachstane.

Protesty proti hospitalizácii evakuovaných v miestnej nemocnici sa v stredu odohrali aj v západoukrajinskom meste Vynnyky.

Počet prípadov koronavírusu v Južnej Kórei prudko stúpol na 204



Južná Kórea potvrdila v piatok 100 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, ktorý sa šíri z Číny. Celkovo tam evidujú už 204 nakazených. Väčšina prípadov (144) súvisí s jediným cirkevným zborom v meste Tegu, informovala agentúra Jonhap.

Väčšinu infikovaných aj nových prípadov zaznamenali v provincii Severný Kjongsang ležiacej na juhovýchode krajiny a jej metropole Tegu, ktorá bola s neďalekým mestom Čchongdo vyhlásená za "zóny s osobitným režimom".

Dobrovoľník žehlí bavlnené rúško v Hongkongu 17. februára 2020.
Foto: TASR/AP

Vírus v meste Tegu zrejme rozšírila 61-ročná Juhokórejčanka považovaná za tzv. superpenášačku. Nákazu u nej potvrdili v utorok.

Zatiaľ nie je jasné, kde sa žena vírusom nakazila. Spomínaný cirkevný zbor v Tegu má však viacero pobočiek v Číne. Úrady preto preverujú, či niekto z jeho členov v poslednom čase nenavštívil čínsku provinciu Chu-pej, ktorá je epicentrom šírenia nového typu koronavírusu.

Úrady vyzvali obyvateľov 2,5-miliónového mesta Tegu, aby nevychádzali zo svojich bytov a domov.

Juhokórejské úrady označili situáciu za vážnu, avšak ubezpečili, že epidémia je ešte len v počiatočnom štádiu a že je ju stále možné dostať pod kontrolu. Vláda v tomto smere avizovala "razantné a rýchle opatrenia".

Tri prípady nákazy boli zaznamenané aj v hlavnom meste krajiny Soul, kde preventívne zakázali zhromaždenia a demonštrácie v jeho centre. Ďalších chorých evidujú v provincii Čchungčchongdo a na ostrove Čedžu.

Južná Kórea už vo štvrtok potvrdila aj prvé úmrtie na následky koronavírusu. Išlo o 63-ročného pacienta s chronickým ochorením, ktorý zomrel v stredu v nemocnici v meste Čchongdo.

Novým koronavírusom sa nakazilo v Číne už vyše 500 väzňov a dozorcov



V čínskych väzniciach evidujú už viac ako 500 prípadov nákazy novým koronavírusom; väčšinu z nich v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom epidémie. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na čínske úrady.

Podľa štátnych médií 230 prípadov zaznamenali v jedinom zariadení, a to v ženskej väznici v meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Riaditeľa tohto ústavu odvolali z funkcie za to, že nedokázal zabrániť rozšíreniu vírusu.

Ďalších 41 prípadov nákazy hlásili z väzenia v okrese Ša-jang, ktorý sa tiež nachádza v provincii Chu-pej.

Testy potvrdili prítomnosť vírusu aj u siedmich dozorcov a 200 trestancov vo väznici Žen-čcheng vo východočínskej provincii Šan-tung. V tejto súvislosti bolo odvolaných viacero predstaviteľov provinčnej správy.

Tridsaťštyri prípadov hlásili z väzenia Š'-li-feng v provincii Če-ťiang, ktorá sa taktiež nachádza na východe Číny.

Podľa agentúry AFP sa v tejto súvislosti objavili obavy, že by sa čínske väznice mohli stať ohniskami šírenia nového typu koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie označované ako COVID-19.

Provincia Chu-pej hlási 115 nových úmrtí v súvislosti s KORONAVÍRUSOM



Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne stúpol v piatok na 2233 po tom, ako ďalších 115 osôb zomrelo v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Väčšina úmrtí bola zaznamenaná v provinčnom hlavnom meste Wu-chan, kde sa vírus po prvý raz objavil vlani v decembri.

V krajine sa infikovalo novým koronavírusom približne 75.000 ľudí a stovky ďalších vo vyše 25 iných krajinách.

Zdravotnícke zdroje v provincii Chu-pej uviedli, že evidujú 411 nových prípadov, z toho 319 vo Wu-chane a zvyšok v ďalších mestách.

Čína vo štvrtok vyhlásila, že opäť zmenila metódu sčítavania pacientov infikovaných novým koronavírusom, pričom odteraz bude do tejto štatistiky zahŕňať iba tých pacientov, ktorí boli diagnostikovaní laboratórnymi testami.

Dvaja Austrálčania evakuovaní z výletnej lode Diamond Princess boli medzitým pozitívne testovaní na nový koronavírus, čo vyvolalo otázky o prístupe Japonska, ktoré umožnilo evakuantom voľne sa pohybovať po tom, ako ich negatívne testovali na chorobu COVID-19 vyvolanú koronavírusom.

Plavidlo je za karanténnych podmienok ukotvené v japonskom prístave Jokohama od začiatku februára.

"Máme dvoch ľudí, ktorí sú pozitívni na COVID-19 a majú miernu formu choroby," uviedla Dianne Stephensová, predstaviteľka zdravotníckych úradov austrálskeho Severného teritória. Približne 164 Austrálčanov dostalo povolenie opustiť loď a boli prevezení do karanténnych zariadení na severe Austrálie.