Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Provinciu Búšehr postihlo zemetrasenie s magnitúdou 5,9

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

V provincii sa nachádza jadrová elektráreň. Agentúra ISNA citovala predstaviteľa jadrovej elektrárne, podľa ktorého zemetrasenie nespôsobilo žiadne škody a nedošlo k prerušeniu jej prevádzky.

Teherán 18. apríla (TASR) - Najmenej päť ľudí utrpelo zranenia v dôsledku zemetrasenia s magnitúdou 5,9 ktoré v nedeľu otriaslo provinciou Búšehr ležiacou na juhozápadne Iránu, kde sa nachádza aj jadrová elektráreň. Informovala o tom iránska štátna agentúra IRNA.

Po hlavnom otrase nasledovalo viac ako desať dotrasov rôznej intenzity, ktoré spôsobili výpadky dodávok elektriny a prerušenie telefónnych liniek v blízkosti epicentra, lokalizovaného približne 100 kilometrov severne od jadrovej elektrárne.

Agentúra ISNA citovala predstaviteľa jadrovej elektrárne, podľa ktorého zemetrasenie nespôsobilo žiadne škody a nedošlo k prerušeniu jej prevádzky. Dodal, že elektráreň bola postavená tak, aby odolala zemetraseniu do magnitúdy 8,0.

Územie Iránu sa nachádza na viacerých seizmických zlomoch a v priemere ho postihuje jedno zemetrasenie denne. Zemetrasenie s magnitúdou 6,6 v roku 2003 pripravilo o život okolo 26.000 ľudí a takmer zrovnalo so zemou historické mesto Bám.

V roku 2017 postihli západný Irán otrasy s magnitúdou 7,0, ktoré si vyžiadali viac ako 600 obetí a vyše 9000 zranených.

Najničivejšie zemetrasenie v novodobých dejinách tejto krajiny zasiahlo v júni 1990 severný Irán. Malo magnitúdu 7,4 a vyžiadalo si najmenej 40.000 obetí a vyše 300.000 zranených.