Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prudký dážď a zosuvy viedli k evakuáciám, motoristi uviazli na cestách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo dopravy Britskej Kolumbie oznámilo, že vytrvalý dážď a zosuvy viedli k uzatvoreniu niekoľkých diaľnic v provincii.

Ottawa 16. novembra (TASR) - Vytrvalý dážď, ktorý sužoval oblasť tichomorského pobrežia Kanady, si v noci na utorok vyžiadal evakuáciu jedného mesta. V dôsledku zosuvov bahna na hlavné diaľničné ťahy zostalo vo vozidlách uviaznutých množstvo motoristov, informovala agentúra AFP.

Miestne médiá uviedli, že zhruba 275 ľudí zostalo v noci na utorok uväznených vo svojich vozidlách v oblasti medzi dvoma zosuvmi blízko mesta Agassiz v kanadskej provincii Britská Kolumbia.

Od ranných hodín postihli nové zosuvy aj oblasti blízko miest Lillooet a Haig a spôsobili uviaznutie ďalších motoristov, uviedol provinčný minister pre bezpečnosť verejnosti Mike Farnworth na tlačovej konferencii.

Mestečko Merritt, vzdialené zhruba 300 kilometrov od pobrežia, nariadilo evakuáciu všetkých 7000 obyvateľov po tom, čo povodne ohrozili miestnu čističku odpadových vôd a podmyli dva mosty. Na zamedzenie prístupu do mesta boli tiež postavené barikády, píše AFP.

Na záchranu ľudí uviaznutých v 80 až 100 vozidlách niekoľko hodín bez jedla a vody na miestnej diaľnici vyslali pátracie a záchranné tímy, dodal Farnworth.

"Množstvo ľudí zachránili vrtuľníky z oblasti zosuvov blízko Agassizu a Hope a posádky pracujú na záchrane zvyšných uviaznutých ľudí počas nasledujúcich niekoľkých hodín," spresnil.

"Prosím, zostaňte v bezpečí," odkázal kanadský premiér Justin Trudeau obyvateľom Britskej Kolumbie na sociálnej sieti Twitter. Zároveň prisľúbil poskytnutie akejkoľvek potrebnej pomoci v súvislosti s povodňami a extrémnym počasím, píše AFP.

Ministerstvo dopravy Britskej Kolumbie oznámilo, že vytrvalý dážď a zosuvy viedli k uzatvoreniu niekoľkých diaľnic v provincii.

Extrémne počasie v oblasti prichádza po tom, čo Britskú Kolumbiu v lete postihli rekordne vysoké teploty, ktoré si vyžiadali najmenej 500 obetí na životoch, ako aj lesné požiare, ktoré zničili mestečko Lytton.