Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Prvá dáma Ukrajiny navštívila Belehrad

Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská, archívna fotka. Foto: TASR/AP

Ide o prvú návštevu vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov v Srbsku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, čo môže signalizovať odklon tejto balkánskej krajiny od Moskvy.

Belehrad 13. mája (TASR) - Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská a minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu pricestovali do Belehradu. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o prvú návštevu vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov v Srbsku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, čo môže signalizovať odklon tejto balkánskej krajiny od Moskvy, svojho tradičného spojenca.

Zelenská si prezrela srbskú metropolu v sprievode prvej dámy Srbska Tamary Vučičovej. Zúčastnila sa aj na podpise dohody o spolupráci medzi univerzitami v Belehrade a Kyjeve, napísala tlačová agentúra Tanjug.

Srbský prezident Aleksandar Vučič sa snaží nájsť rovnováhu medzi snahou krajiny o vstup do Európskej únie a vzťahmi s Ruskom a Čínou, ktorá je pre Belehrad významným obchodným partnerom. Belehrad má s Moskvou tradičné historické, náboženské, politické a vojenské väzby.

Srbsko viackrát odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu, no dosiaľ sa nepridalo k západným sankciám voči Moskve. Vučič sa od februára 2022 na medzinárodných fórach trikrát stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, naposledy vo februári v Tirane.

Po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu prijalo Srbsko tisícky ukrajinských utečencov, poslalo Kyjevu humanitárnu pomoc a prisľúbilo podporu pri odmínovaní a povojnovej obnove krajiny.

Vlani uniknuté tajné dokumenty Pentagónu ukázali, že Srbsko súhlasilo s dodávkami zbraní a munície na Ukrajinu, pripomína Reuters.