Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Prvá zahraničná cesta R. Fica ako premiéra bude viesť opäť do Prahy

Informácie priniesla webová stránka www.ceskatelevize.cz.

Praha 11. marca (TASR) - Prvá zahraničná cesta Roberta Fica v úlohe slovenského premiéra bude viesť opäť do Prahy. Uviedol to dnes samotný predseda strany Smer-SD, ktorá sa stala víťazom sobotňajších slovenských parlamentných volieb, pre reláciu Otázky Václava Moravca na Českej televízii (ČT).

Informácie priniesla webová stránka www.ceskatelevize.cz.

Slovenskí opoziční sociálni demokrati (Smer-SD) v predčasných parlamentných voľbách na Slovensku prevalcovali politických súperov, napísala ďalej na webe ČT. So ziskom 44,41 percenta voličov budú mať v 150-člennom zákonodarnom zhromaždení podľa neoficiálnych výsledkov pohodlnú väčšinu. Obsadia 83 kresiel a k ústavnej väčšine im tak chýba iba sedem hlasov.

Prvýkrát od zvrhnutia komunizmu v roku 1989 ovládne parlament v krajine jedna strana, uviedol web ČT.

Nepotvrdili sa obavy z nízkej volebnej účasti. Hlasovať prišlo takmer 60 percent voličov - presnejšie 59,11 percenta, čo je dokonca viac než pred dvoma rokmi, upozornila webová stránka.

Predseda Smeru-SD Robert Fico ohlásil víťazstvo svojej strany ešte pred oficiálnym sčítaním všetkých hlasov.

Slovenská pravica priznala ťažkú porážku v sobotňajších voľbách. Podľa očakávaní odmietne ponuku Roberta Fica na rokovania o prípadnom vytvorení koalície, Smer-SD preto zostaví vládu sám, napísali autori článku na webe ČT. Poukázali tiež, že po Maďarsku sa Slovensko stalo druhou krajinou Vyšehradskej štvorky s jednou dominantnou politickou stranou.

ČT na svojej webovej stránke takisto spomenula, že do parlamentu si nesadne Slovenská národná strana.