Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prvé dezinfekčné roboty pre nemocnice dorazili do Slovinska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ide o špecializované zdravotnícke roboty, zakúpené eurokomisiou v rámci spoločného postupu Európskej únie, ktoré pomáhajú v úsilí o zastavenie šírenia koronavírusu.

Brusel 26. februára (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že dve slovinské nemocnice dostali dva z prvej série robotov na dezinfekciu nemocničných miestností po pacientoch s ochorením COVID-19.

Ide o špecializované zdravotnícke roboty, zakúpené eurokomisiou v rámci spoločného postupu Európskej únie, ktoré pomáhajú v úsilí o zastavenie šírenia koronavírusu.

Ďalších 29 dezinfekčných robotov už bolo nasadených do nemocníc v Belgicku, Dánsku, Estónsku, Grécku, Holandsku, Chorvátsku, Írsku, Litve, Luxembursku, Nemecku a Španielsku.

Tento druh robotov môže pomocou ultrafialového žiarenia dezinfikovať štandardnú veľkosť pacientskej izby už za desať minút a dezinfikovať viac ako 18 izieb na jedno nabitie.

Cieľom je zabezpečiť v nemocniciach sterilné prostredie bez vystavenia zdravotného personálu zbytočnému riziku, pretože ide o fyzikálny proces, a nie o používanie chemických dezinfekčných prostriedkov. Zamestnanci nemocnice nemusia prepravovať, skladovať a narábať s toxickými, nebezpečnými alebo korozívnymi chemikáliami.

Nemocničný personál ovláda robota na diaľku prostredníctvom mobilnej aplikácie mimo miestnosti, ktorá je dezinfikovaná.

Dezinfekčné roboty dodáva dánska spoločnosť UVD Robots, ktorá vyhrala výberové konanie Európskej únie. Komisia na nákup 200 robotov, ktoré chce poskytnúť všetkým členským krajinám EÚ, vyčlenila 12 miliónov eur cez Nástroj EÚ pre núdzovú pomoc (ESI).

Nástroj ESI bol aktivovaný v apríli 2020 s cieľom podporiť systémy zdravotnej starostlivosti v krajinách EÚ v boji proti pandémii nového typu koronavírusu.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)