Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Do druhého kola prezidentských volieb v ČR postupuje P.Pavel a A.Babiš

Kandidát na českého prezidenta Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov na tlačovej konferencii vo volebnej centrále v Prahe po uzatvorení volebných miestností v 1. kole prezidentských volieb v Českej republike v sobotu 14. januára 2023. Prvé kolo sa uskutočnilo v dvoch dňoch, v piatok a sobotu. O post prezidenta Českej republiky sa uchádza osem kandidátov Karel Diviš, Danuše Nerudová a Petr Pavel sú trojicou občianskych kandidátov, ktorým sa podarilo vyzbierať viac než 50.000 podpisov občanov. Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Pavel Fischer, Marek Hilšer a Tomáš Zima sú politickými kandidátmi, ktorých podporili poslanci či senátori. Ak žiaden kandidát nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu z celkového počtu platných hlasov, 27. a 28. januára sa uskutoční druhé kolo volieb. Foto: FOTO TASR/AP

Prvé kolo prezidentských volieb v Českej republike vyhral armádny generál vo výslužbe Petr Pavel.

Praha 14. januára (TASR) - Prvé kolo prezidentských volieb v Českej republike vyhral armádny generál vo výslužbe Petr Pavel. V druhom kole prezidentských volieb sa proti nemu postaví bývalý český premiér Andrej Babiš. TASR o tom informuje po sčítaní všetkých volebných hlasov na základe Českého štatistického úradu.

Výsledok prvého kola volieb bol veľmi tesný, pričom Pavel predbehol Babiša až tesne pred koncom prezidentského súboja po sčítaní hlasov z veľkých miest. Pavel napokon vyhral prvé kolo so ziskom 35,4 percenta hlasov a získal iba o 22.843 hlasov viac ako Babiš, ktorému odovzdalo hlas 34,99 percenta voličov.

Pavel získal najviac hlasov v hlavnom meste Praha, v Stredočeskom, Libereckom, Královohradeckom a Juhomoravskom kraji. V ostatných českých krajoch vyhral prvé kolo jeho súper Andrej Babiš.

Na treťom mieste sa umiestnila vysokoškolská pedagogička a ekonómka Danuše Nerudová so ziskom 13,92 percenta hlasov. Štvrtý bol Pavel Fischer so 6,75 percentami hlasov, za ktorým nasledovali Jaroslav Bašta (4,45 percent hlasov), Marek Hilšer (2,56 percent hlasov), Karol Diviš (1,35 percent hlasov) a Tomáš Zima (0,55 percent hlasov).

Volebná účasť v prvom kole volieb dosiahla 68,24 percenta hlasov, čo je viac ako v predchádzajúcich voľbách v roku 2018, keď v prvom kole volieb svoj hlas odovzdalo 61,92 percenta voličov.

Druhé kolo českých prezidentských volieb, v ktorom sa proti sebe postavia Pavel a Babiš, sa uskutoční 27. a 28. januára.