Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Prvé prípady omikronu sa v Holandsku objavili už pred zastavením letov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K dvom prípadom nákazy však v Holandsku došlo ešte predtým, ako Južná Afrika 24. novembra prvýkrát nahlásila nový kmeň vírusu WHO.

Amsterdam 30. novembra (TASR) - Holandské úrady v utorok uviedli, že nový koronavírusový variant omikron sa v krajine vyskytoval už o týždeň skôr, ako sa pôvodne predpokladalo. Informovala o tom agentúra AFP.

Holandský úrad verejného zdravotníctva (RIVM) uviedol, že "objavil variant omikron v dvoch testovacích vzorkách, ktoré boli odobraté v Holandsku 19. a 23. novembra". V súčasnosti prebiehajú kontroly, aby sa zistilo, ako výrazne sa nový variant koronavírusu v krajine rozšíril.

Pôvodne sa predpokladalo, že prvé prípady v Holandsku boli zaznamenané u štrnástich ľudí, ktorí prileteli v piatok 26. novembra z Juhoafrickej republiky na palubách dvoch lietadiel spoločnosti KLM.

K dvom prípadom nákazy však v Holandsku došlo ešte predtým, ako Južná Afrika 24. novembra prvýkrát nahlásila nový kmeň vírusu Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO).

"Zatiaľ nie je jasné, či dotknutí ľudia boli aj v Južnej Afrike," uviedol RIVM a dodal, že úrady začali trasovanie kontaktov nakazených.

"V nadchádzajúcom období sa uskutočnia rôzne štúdie distribúcie variantu omikron v Holandsku," uviedol inštitút s tým, že opätovne preskúma ďalšie vzorky z predchádzajúcich testov.

AFP pripomína, že Holandsko má potvrdených 16 prípadov nákazy novým variantom omikron. Pasažieri z dvoch spomínaných letov sú momentálne v karanténe.