Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prvou ženou na poste nemeckej šéfky diplomacie bude A. Baerbocková

Na archívnej snímke z 4. marca 2019 Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Zelení obsadia pozíciu šéfa diplomacie po druhý raz po tom, čo ním v rokoch 1998 – 2005 bol Joschka Fischer.

Berlín 26. novembra (TASR) - Prvou ministerkou zahraničných vecí Nemecka sa stane spolulíderka strany Zelených Annalena Baerbocková. Zelení budú mať v novej vláde i ďalších päť ministerských postov, oznámila strana vo štvrtok večer po dlhých rokovaniach, píšu agentúra AFP a nemecké médiá.

Baerbocková (40) naznačila, že ako ministerka bude zastávať asertívnejší postoj voči Číne a Rusku s dôrazom na rešpektovanie ľudských práv a právny štát. Zelení obsadia pozíciu šéfa diplomacie po druhý raz po tom, čo ním v rokoch 1998 – 2005 bol Joschka Fischer, približuje denník Die Welt.

Vo vláde Zelených so Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD) a Slobodnou demokratickou stranou (FDP) bude post vicekancelára zastávať druhý zo šéfov Zelených - Robert Habeck. Stane sa tiež šéfom rezortu spájajúceho agendu hospodárstva a ochrany klímy, vyplýva z listu, ktorý členom strany adresoval jej manažér Michael Kellner.

Ministerstvo pre výživu a poľnohospodárstvo povedie obľúbený politik Cem Özdemir, ktorý má turecké korene. Poslankyňa Spolkového snemu (Bundestagu) Steffi Lemkeová má byť poverená vedením ministerstva životného prostredia, ochrany prírody, jadrovej bezpečnosti a ochrany spotrebiteľov. Anne Spiegelová sa zase stane ministerkou pre rodinu, seniorov, ženy a mládež. Doterajšia podpredsedníčka Bundestagu Claudia Rothová bude zastávať pozíciu ministerky kultúry a médií.

Cem Özdemir, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Kandidát na kancelára Olaf Scholz z SPD avizoval, že jeho budúci vládny kabinet bude mať rovnaké zastúpenie žien a mužov.

Liberáli z FDP už ohlásili, že obsadia posty ministra financií, ktorým sa stane Christian Lindner, dopravy (Volker Wissing), spravodlivosti (Marco Buschmann) a vzdelávania (Bettina Stark-Watzinger).

Christian Lindner, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Sociálni demokrati chcú s ohlásením mien svojich ministrov počkať až do zjazdu strany, ktorý sa uskutoční začiatkom decembra.

V nemeckých parlamentných voľbách, ktoré sa konali 26. septembra, skončili Zelení na treťom mieste so ziskom rekordných 15 percent hlasov a po 16 rokoch v opozícii sa tak dostanú do vládnej koalície.

Trojica strán - SPD, Zelení a FDP - predstavila koaličnú zmluvu v stredu. Prísahu zloží vláda začiatkom budúceho mesiaca po tom, ako jednotlivé strany ratifikujú koaličný pakt. Olaf Scholz má byť za kancelára, ktorý nahradí Angelu Merkelovú, vymenovaný v týždni začínajúcom 6. decembra.