Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prvý deň prezidentských volieb v ČR sa skončil, hlasuje sa aj v sobotu

Na snímke vpravo kandidát v boji o post hlavy štátu Českej republiky, generál vo výslužbe Petr Pavel a jeho manželka Eva opúšťajú volebnú miestnosť po volebnom akte v druhom kole prezidentských volieb v českej obci Černouček v piatok 27. januára 2023. Foto: TASR/AP

Obaja prezidentskí kandidáti odvolili v piatok.

Praha 27. januára (TASR) - Prvý deň druhého kola prezidentských volieb v Česku sa skončil. Volebné miestnosti sa zatvorili úderom 22.00 h. Voliči budú môcť odovzdať svoj hlas aj v sobotu, a to od 8.00 do 14.00 h, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Obaja prezidentskí kandidáti odvolili v piatok. Petr Pavel v Černoučku a Andrej Babiš v Průhoniciach. Podľa českého expremiéra sú voľby referendom o ňom samom. "Ak majú ľudia pocit, že sa majú horšie než za Babiša, tak by toho Babiša mali voliť," odporučil občanom Babiš.

Pavel uviedol, že v prípade zvolenia chce z pozície prezidenta komunikovať s verejnosťou aj médiami. "Mojím mottom je spolupráca, slušnosť, normálna komunikácia," povedal.

Volebné komisie po celom Česku hlásia vysokú účasť, k volebným urnám prišla približne polovica voličov. Vysoký záujem o hlasovanie je v lyžiarskych strediskách. Mimoriadny záujem však hlásia aj české ambasády v zahraničí, napríklad v Londýne sa tvoril pred volebnou miestnosťou rad už hodinu pred jej otvorením.

Účasť v prvom kole pred 14 dňami bola 68,24 percenta, čo je zatiaľ najviac v histórii priamej voľby prezidenta. Pred piatimi rokmi prišlo v prvom kole voliť 61,9 percenta ľudí.

O volebné preukazy podľa ministerstva vnútra požiadalo približne 100.000 ľudí. V druhom kole volieb môže pribudnúť takmer 3800 prvovoličov, ktorí ešte pred dvomi týždňami nemohli hlasovať.

Nový český prezident bude v poradí druhým, ktorého si občania zvolia v priamej voľbe. Prvýkrát si Česi vyberali hlavu štátu v roku 2013, predtým ho volil parlament. V oboch priamych voľbách zvíťazil Miloš Zeman.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)