Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prvý postkomunistický prezident Maďarska, Á. Göncz, by mal 100 rokov

Árpád Göncz na archívnej snímke z roku 1999. Foto: TASR/AP Photo

Po všeobecnej amnestii sa Árpád Göncz venoval literárnej tvorbe, ale najmä prekladom z angličtiny. Preložil desiatky kníh, medzi nimi aj Tolkienovho Pána prsteňov.

Budapešť 10. februára (TASR) - Vďaka sile svojej morálnej autority a osobným kvalitám patril Árpád Göncz k najobľúbenejším politikom Maďarska. Jeho hlavným cieľom vždy bolo zaistenie sociálnej spravodlivosti, životnej úrovne občanov a ich slobôd. Počas vlády komunistického režimu patril k jeho najhlasnejším odporcom.

Vo štvrtok 10. februára uplynie 100 rokov od narodenia Árpáda Göncza – spisovateľa, prekladateľa, politika a štátnika, v rokoch 1990–2000 prvého postkomunistického prezidenta Maďarska.

Árpád Göncz sa narodil 10. februára 1922 v Budapešti. V roku 1944 ukončil vo svojom rodisku štúdium práva na Univerzite Petra Pázmaňa – v tom istom roku bol povolaný do armády. Prevelili ho do Nemecka, avšak dezertoval a pridal sa k účastníkom odboja.
Na archívnej snímke zo 6. septembra 1999 maďarský prezident Árpád Göncz (uprostred) sa počas svojej návštevy Slovenskej republiky stretol so svojím bývalým slovenským kolegom Michalom Kováčom (vpravo) v bratislavskom hoteli Forum.
Foto: TASR/Ivan Majerský

V povojnovom období sa aktívne zapojil do politického diania. Už na jeseň roku 1945 vstúpil do Nezávislej maloroľníckej strany (FKgP), ktorú komunisti po prevzatí moci v roku 1948 rozpustili. Následne vystriedal viacero zamestnaní: pracoval ako pomocný robotník, zvárač i potrubár.

Árpád Göncz pochádzal zo skromných pomerov. Agentúra Reuters v tejto súvislosti uviedla, že keď sa v roku 1946 ženil, musel si na svadbu so Zsuzsannou Göntérovou požičať sako a nohavice. Spolu mali štyri deti.

V rokoch 1952–56 študoval na Poľnohospodárskej univerzite v Gödöllö. Árpád Göncz sa aktívne zapojil do maďarského protikomunistického povstania, ktoré na jeseň roku 1956 krvavo potlačili sovietske tanky.
Na archívnej snímke z 3. decembra 1999 prezidenti krajín V-4 pri delení torty v hoteli Hubert vo Vysokých Tatrách. Na snímke zľava: Aleksander Kwasniewski (Poľsko), Václav Havel (Česká republika), Árpád Göncz (Maďarsko) a Rudolf Schuster (Slovensko).
Foto: TASR/Milan Kapusta

Bol spoluautorom memoranda maďarského nezávislého demokratického hnutia a maďarskej emigrácii v západnej Európe sa mu podarilo vo februári 1957 prepašovať rukopis ústrednej postavy revolúcie Imreho Nagya. Skončil vo väzení a v auguste 1958 bol odsúdený na doživotie; jeho spis mal 450 strán. Po siedmich rokoch bol z väzenia v roku 1963 prepustený na slobodu.

Po všeobecnej amnestii sa Árpád Göncz venoval literárnej tvorbe, ale najmä prekladom z angličtiny. Preložil desiatky kníh, medzi nimi aj Tolkienovho Pána prsteňov. Je autorom viacerých divadelných hier i knižných publikácií.

V 80. rokoch sa opäť čoraz viac zapájal do politického diania. Stal sa zakladajúcim členom Siete slobodných iniciatív (SZKH) a Výboru pre historickú spravodlivosť (TIB) a v novembri 1988 spoluzakladal tiež Zväz slobodných demokratov (SZDSZ).

"Moje politické presvedčenie má jednoznačne tri znaky – kresťanský, humanistický a ľavicový," hovoril politik, ktorého ľudia familiárne prezývali Árpi bácsi (ujo Árpi).

Ako osobnosť maďarskej demokratickej opozície zvolili Árpáda Göncza poslanci Národného zhromaždenia 3. augusta 1990 za prezidenta Maďarskej republiky – po zmene režimu sa tak stal prvou demokraticky zvolenou hlavou štátu. Ako predseda parlamentu zastával post hlavy štátu už od 2. mája 1990. V prezidentskom úrade bol dve volebné obdobia, do 3. augusta 2000.
Na archívnej snímke zo 6. novembra 2015 pohreb bývalého maďarského prezidenta Árpáda Göncza v budapeštianskej štvrti Starý Budín (Óbuda).
Foto: TASR/Ladislav Vallach

Árpád Göncz stál na čele krajiny v čase, keď Maďarsko prešlo zo štátom riadeného hospodárstva k trhovej ekonomike a nastúpilo cestu do Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. Členom NATO sa stalo Maďarsko v roku 1999 a EÚ v roku 2004. Výrazne prispel k pokojnému prechodu Maďarska k demokracii. Svojím podielom na oslobodení Maďarska a podporou zjednotenia Nemecka sa mimoriadne zaslúžil o spojenie východnej a západnej Európy.

Árpád Göncz, jeden z najpopulárnejších maďarských politikov, nositeľ slovenského štátneho vyznamenania Rad bieleho dvojkríža I. triedy (2000), zomrel 6. októbra 2015 v Budapešti v kruhu svojej rodiny vo veku 93 rokov.