Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prystajko: Irán je ochotný vydať Ukrajine čierne skrinky

Na snímke pohľad na trosky havarovaného lietadla v Teheráne 8. januára 2020. Haváriu lietadla ukrajinských aerolínií so 180 ľuďmi na palube, ktoré sa v stredu zrútilo v iránskej metropole Teherán, nikto neprežil. Lietadlo typu Boeing 737-800 spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) smerujúce do ukrajinskej metropoly Kyjev sa zrútilo na predmestí Teheránu krátko po vzlete z Medzinárodného letiska imáma Chomejního. Foto: TASR/AP

Ukrajinské civilné lietadlo zasiahla raketa ráno 8. januára krátko po štarte z medzinárodného letiska v Teheráne.

Kyjev 17. januára (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Vadym Prystajko v piatok informoval, že skupina expertov z Kanady, Ukrajiny a Iránu bude mať prístup k tzv. čiernym skrinkám z ukrajinského lietadla zostreleného 8. januára krátko po štarte z Teheránu. Následne Irán tieto zapisovače údajov o lete lietadla odovzdá Kyjevu, napísala agentúra Interfax.

Šéf ukrajinskej diplomacie súčasne informoval, že Kyjev od Teheránu žiada, aby priznal svoju vinu za zostrelenie lietadla nielen verbálne, ale aj formou oficiálneho dokumentu.

Spresnil, že Ukrajina má v úmysle predostrieť túto otázku aj na pôde Bezpečnostnej rady OSN. Prystajko dodal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzniesol túto požiadavku minulý víkend v telefonickom rozhovore s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním. Ďalší ich telefonický rozhovor sa uskutoční dnes.

Podľa Prystajka na budúci týždeň by mal do Kyjeva pricestovať osobitný predstaviteľ iránskej vlády.

Ako Prystajka citovala agentúra Interfax, experti z Iránu, Kanady a Ukrajiny budú mať prístup k čiernym skrinkám "na mieste", teda v Iráne. Potom je iránska strana podľa ministra pripravená vydať ich Ukrajine.

Prystajko v piatok v reakciách na otázky poslancov v ukrajinskom parlamente konštatoval, že tento navrhovaný postup "v zásade spĺňa medzinárodné normy".

Dodal však, že ukrajinská strana by dala prednosť variantu, že by Irán zapisovače údajov o lete ukrajinského lietadla poskytol Kyjevu okamžite, aby "sme zaistili nezávislosť a objektívnosť vyšetrovania."

Minister pred poslancami vysvetlil, že vina Iránu za tragédiu so 176 obeťami na životoch spočíva v tom, že nezatvoril svoj vzdušný priestor v čase, keď iránske ozbrojené sily zaútočili na americké vojenské zariadenia v Iraku a hrozila im za to odveta.

Ukrajinské civilné lietadlo zasiahla raketa ráno 8. januára krátko po štarte z medzinárodného letiska v Teheráne. O život prišlo všetkých 176 ľudí na palube. Medzi obeťami bolo 57 Kanaďanov, 11 Ukrajincov, 17 Švédov, štyria Afganci, štyria Briti, ako aj občania Iránu.

Irán spočiatku vinu prisudzoval technickej chybe, avšak s pribúdajúcimi dôkazmi sa priznal k tomu, že lietadlo omylom zostrelili jeho revolučné gardy.