Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Psychológovia nabádajú v liste Putina, aby ukončil vojnu

Na snímke ukrajinský vojak si fotí zničený kostol v pätnásty deň ruskej invázie na Ukrajine vo štvrtok 10. marca 2022 v Mariapule. Foto: TASR/AP

Ešte raz si to premyslite, ktoré ciele ste vojnou chceli dosiahnuť a čo v skutočnosti násilím dosiahnete, apelujú v liste na ruského prezidenta.

Frankfurt nad Mohanom/Marburg 11. marca (TASR) - Psychológovia z 20 krajín sveta chcú ruského prezidenta Vladimira Putina otvoreným listom podnietiť k prehodnoteniu súčasných udalostí spojených s vojnou na Ukrajine. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

"Píšeme Vám, aby sme sa s Vami podelili s našimi vedeckými a praktickými poznatkami o dôsledkoch vojny pre toho, kto vojnu začal, a ukázali východisko z tejto nebezpečnej situácie," uvádza sa na začiatku listu, ktorý iniciovali hesenskí sociálni psychológovia Rolf van Dick z univerzity vo Frankfurte nad Mohanom a Ulrich Wagner z univerzity v Marburgu.

Dokument podpísalo takmer 40 ich kolegov pochádzajúcich z krajín od Spojených štátov po Poľsko, Nórsko, Juhoafrickú republiku, Indiu a Pakistan.

Na snímke zranené 14-ročné dievča leží v nemocnici v pätnásty deň ruskej invázie na Ukrajine vo štvrtok 10. marca 2022 v ukrajinskom meste Brovary.
Foto: TASR/AP


Listom chcú vedci Putina upovedomiť o "negatívnych efektoch" jeho politiky, píše DPA. S odvolaním sa na vedeckú literatúru okrem iného podrobne vysvetľujú, ktoré procesy uvádza do pohybu vojna proti Ukrajine. V konečnom dôsledku to podľa nich všetko vedie k "odmietnutiu, izolácii a fyzickým hrozbám" voči vysokopostaveným politickým osobnostiam, ktoré sa považujú za zodpovedné za vojnu.

Občania oboch strán vo vojne zažili "národnú izoláciu", čo vedie k úsiliu o zmeny, uvádza sa v liste. Ekonomické krízy vyvolávajú pocit znevýhodnenia a "tento pocit je často spúšťačom odporu, protestov a revolúcie proti štátnym inštitúciám".

Vytvorenie svetonázoru, v rámci ktorého človek sám seba predstavuje pozitívne a nepriateľa negatívne, "viaže zdroje a vedie k izolácii politických vodcov, ktorí skončia v bubline spolu s ľuďmi, ktorí im prikyvujú – pričom sú vždy vystavení hrozbe, že ich lži budú odhalené", napísali autori listu.

Keď už neexistuje žiadna istota, u občanov sa rozvinie silná potreba vysvetlenia, cituje z listu DPA. "To v konečnom dôsledku vedie k vnímaniu situácie, aká naozaj je: ľudia uznajú, kto je za vypuknutie vojny a všetko utrpenie, zranenia a smrť zodpovedný," uviedli vedci.

Ukrajinci žijúci v Libanone držia plagáty počas protestu proti ruskej invázii na Ukrajine 9. marca 2022 v Bejrúte.
Foto: TASR/AP


"Z nášho psychologického hľadiska je najdôležitejším odporúčaním okamžite prestať s vojnovými aktivitami," poradili experti Putinovi. "Ešte raz si to premyslite, ktoré ciele ste vojnou chceli dosiahnuť a čo v skutočnosti násilím dosiahnete – pre ruský ľud a pre Vás osobne!" dodali.

List sa končí výzvou: "Zostaňte otvorení rokovaniam!"

Ako uviedol pre DPA profesor van Dick, nepovažuje za úplne vylúčené, že by sa list mohol dostať k samotnému Putinovi. Dokument zverejnili na internetovej stránke, prostredníctvom ktorej môžu ruskí občania písať prezidentovi. Signatári listu chcú osloviť aj kritickú opozíciu v Rusku a vyslať signál Ukrajine, povedal.