Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Pučisti v Niger hovoria o bezprostrednej vojenskej intervencii ECOWAS

Ženy kráčajú okolo vojakov v nigerskom hlavnom meste Niamey v piatok 28. júla 2023. Foto: TASR/AP

Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) má 15 členov a zároveň by mohlo zvážiť uvalenie sankcií na juntu.

Niamey 30. júla (TASR) - Vedenie nigerského vojenského prevratu v nedeľu obvinilo regionálne zoskupenie ECOWAS z prípravy vojenskej intervencie v hlavnom meste krajiny. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Nová vojenská junta pred krízovým summitom ECOWAS uviedla: "Cieľom tohto stretnutia je schváliť plán agresie proti Nigeru vo forme bezprostrednej vojenskej intervencie v Niamey v spolupráci s africkými krajinami, ktoré nie sú členmi regionálneho orgánu a niektorých západných krajín." Vyhlásenie prečítal v národnej televízii člen junty Amadou Abdramane.

Vojaci prezidentskej stráže v stredu zajali prezidenta Mohameda Bazouma a oznámili prevzatie moci. V nedeľu sa v hlavnom meste Nigérie Abuja stretávajú západoafrickí lídri, aby rokovali o situácii v nestabilnom regióne Sahel.

Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) má 15 členov a zároveň by mohlo zvážiť uvalenie sankcií na juntu.

Bývalý koloniálny vládca Francúzsko a Európska únia už pozastavili bezpečnostnú spoluprácu a finančnú pomoc Nigeru. Minulý rok sa lídri ECOWAS dohodli aj na vytvorení regionálnych ozbrojených zložiek, ktorá by zasiahla proti džihádistom a zabránili vojenským prevratom.

Podrobnosti o fungovaní takejto jednotky a jej financovaní sú stále nejasné, pričom sa očakáva, že ministri obrany ECOWAS prijmú rozhodnutia koncom tohto roka.