Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pučisti v štáte Guinea ovládli televíziu

Na archívnej snímke guinejský prezident Alpha Conde. Foto: TASR/AP

Odvysielali vyhlásenie o rozpustení vlády.

Konakry 5. septembra (TASR) - Pučisti v západoafrickej Giunei ovládli v nedeľu štátnu televíziu a odvysielali vyhlásenie o zadržaní prezidenta Alphu Condého, rozpustení vlády a uzavretí hraníc krajiny. Stalo sa tak po niekoľkohodinovej streľbe v okolí prezidentského paláca v centre hlavného mesta Konakry.

Guinejská vláda naopak tvrdí, že sa bezpečnostným silám podarilo útok na prezidentský palác odraziť. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že situácia v Konakry zostáva nejasná.

Pučisti zverejnili video a fotografie, na ktorých vidno sediaceho 83-ročného prezidenta Condého obklopeného vojakmi. Autentickosť záberov však nebolo možné bezprostredne overiť.

Udalosti v Guinei okamžite "ostro odsúdil" generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý ich označil za "uchopenie vlády silou zbraní". Vyzval tiež na okamžité prepustenie prezidenta Condého.

"Po zadržaní prezidenta sme sa rozhodli pozastaviť platnosť ústavy... Povinnosťou vojaka je zachrániť krajinu," vyhlásil podplukovník špeciálnych síl Mamadi Doumbouya, ovinutý guinejskou zástavou a obklopený vojakmi držiacimi útočné pušky.

Guinejská politika už podľa neho nesmie byť pod kontrolou jedného muža, ale všetkých obyvateľov. Zároveň kritizoval nedostatočný ekonomický rozvoj krajiny za viac než 60 rokov od získania nezávislosti. Neuviedol pritom žiadne podrobnosti o tom, kde sa nachádza zadržaný prezident.

Guinejské ministerstvo obrany vydalo vyhlásenie, podľa ktorého skupina pučistov podnikla útok na sídlo prezidenta. Ich pokus však podľa ministerstva odrazili členovia prezidentskej stráže a ďalších bezpečnostných zložiek. Podľa vlády na palác zaútočili vzbúrenci z radov príslušníkov špeciálnych síl.

Podľa agentúry AP udalosti v Guinei nesú všetky charakteristické znaky prevratov v západoafrických krajinách.

Podľa nemenovaného západného diplomata pôsobiaceho v Konakry k prevratu došlo po odvolaní popredného veliteľa guinejských, dobre špeciálnych síl. Časť ich príslušníkov sa podľa diplomata vzbúrila a obsadila prezidentský palác.

V Guinei vzrástla nespokojnosť s dlhoročným prezidentom po tom, ako sa vlani rozhodol uchádzať o tretí prezidentský mandát napriek platnému obmedzeniu výkonu funkcie hlavy štátu na dve obdobia. Jeho znovuzvolenie vyvolalo v krajine vlnu násilných protestov, ktoré si podľa opozície vyžiadali desiatky životov. Guinea patrí medzi najchudobnejšie krajiny sveta napriek tomu, že disponuje bohatými zásobami nerastov.