Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pusičová: Spor medzi spoločnosťami nemôže ovplyvniť bilaterálne vzťahy

Vesna Pusičová, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Podľa jej slov sa bilaterálne vzťahy oboch krajín nesmú uberať takým smerom, aby ich mohli ovplyvňovať spory medzi oboma spomínanými firmami, uviedla agentúra MTI.

Dubrovník 10. júla (TASR) - Chorvátsko-maďarské vzťahy nemôžu ovplyvňovať spory medzi ropnými spoločnosťami INA a MOL. Na bezpečnostno-politickom podujatí Croatia Forum v Dubrovníku to dnes v reakcii na štvrtkové slová šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa uviedla jeho chorvátska rezortná kolegyňa Vesna Pusičová.

Podľa jej slov sa bilaterálne vzťahy oboch krajín nesmú uberať takým smerom, aby ich mohli ovplyvňovať spory medzi oboma spomínanými firmami, uviedla agentúra MTI.

Chorvátsko bude, ako vždy, v tejto situácii konať racionálne a pokojne, konštatovala Pusičová a novinárom pripomenula, že o spore oboch ropných spoločností sa rozhodne v medzinárodnom arbitrážnom konaní, ktoré sa ešte neskončilo. Predmetom arbitráže je aj aspekt, ktorého sa maďarský minister dotkol kritickým vyjadrením, keď povedal, že Chorvátsko neplní svoje dvojstranné záväzky, ale ani záväzky voči EÚ z hľadiska investície na úpravu maďarsko-chorvátskeho interkonektora na dvojsmernú prevádzku plynovodu. Na tom sa podľa Pusičovej pracuje.

"Domnievam sa, že netreba zvyšovať napätie, ani vyvolávať paniku okolo tejto kauzy, pretože to v žiadnej forme neovplyvní súdne rozhodnutie," vyhlásila Pusičová.

Szijjártó vo štvrtok v Záhrebe vyhlásil, že maďarsko-chorvátske vzťahy sú na bode mrazu, čo je v rozpore so záujmami Maďarska.



Podľa agentúry MTI šéf rezortu diplomacie povedal, že záujmom Maďarska je, aby Chorvátsko mohlo považovať za svojho silného strategického spojenca a partnera. Podmienky na to podľa slov Szijjártóa sú, svedčia o tom aj hospodárske údaje. Maďarsko je tretím najvýznamnejším investorom v Chorvátsku a z hľadiska investícií smerujúcich z Maďarska do zahraničia je Chorvátsko druhou najdôležitejšou krajinou. Vlaňajší objem obratu tovaru dosiahol medzi týmito krajinami hodnotu 1,6 miliardy eur, z čoho maďarský export mal hodnotu 1,17 miliardy eur. Maďarsko v prvých štyroch mesiacoch tohto roka dokázalo zvýšiť vývoz o 34 percent v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajšieho roka, uviedol minister.

"Sme susednými krajinami, obaja sme členmi Európskej únie, keďže však politické vzťahy sú na bode mrazu, vplýva to na celý systém vzťahov," zdôraznil Szijjártó, ktorý v chorvátskej metropole rokoval s predsedom opozičnej strany pravého stredu Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) Tomislavom Karamarkom. Podľa vlastných slov tak postupoval preto, aby v prípade volebného úspechu pravice v budúcoročných voľbách nebolo potrebné začať rokovať o vzájomných vzťahoch "od nuly".