Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pussy Riot zadržali na finále MS, chceli protestovať proti vojne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Marko Erd

Aktivistov zastavili bezpečnostné sily ešte pred vstupom na ihrisko, uviedla nadácia Cinema for Peace.

Dauha 19. decembra (TASR) - Skupinu Pussy Riot v nedeľu zadržali po tom, ako sa pokúsila vtrhnúť na ihrisko počas finálového zápasu Majstrovstiev sveta vo futbale v Katare a chceli protestovať proti ruskej vojne na Ukrajine. Informovali o tom aktivisti, na ktorých sa v pondelok odvolal portál britskej televízie Sky News.

Podľa nadácie Cinema for Peace (Filmom za mier), ktorá sa zameriava na humanitárne a environmentálne problémy, ochranka zadržala Niku Nikulšinovú, spolupracovníka skupiny Petra Verzilova a nemenovaného ukrajinského člena Pussy Riot.

Aktivistov zastavili bezpečnostné sily ešte pred vstupom na ihrisko, uviedla nadácia Cinema for Peace.

Hudobná a protestná skupina chcela protestovať aj proti väzneniu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného a proti utláčaniu žien v Iráne.

Aktivisti z Pussy Riot vtrhli na ihrisko aj počas finále Majstrovstiev sveta vo futbale v Moskve v roku 2018, aby pritiahli pozornosť na porušovanie ľudských práv v Rusku, následne ich usporiadatelia odvliekli preč.

Verzilov je jedným z najznámejších aktivistov za ľudské práva v Rusku a vydavateľom nezávislého média Mediazona. Moskva ho zaradila na zoznam hľadaných osôb, pripomína portál Sky News.