Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Online stretnutie Putina a Bidena je naplánované na utorok

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biden varoval Putina pred akýmkoľvek ďalším vojenským zásahom na Ukrajine a oznámil nové iniciatívy na ochranu tohto východoeurópskeho štátu, blízkeho spojenca Severoatlantickej aliancie (NATO).

Moskva 5. decembra (TASR) - Online stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina a amerického prezidenta Joea Bidena je stanovené na utorok 7. decembra, stretnutie už potvrdili obe strany. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov oznámil termín summitu ruskej tlačovej agentúre Interfax. Neskôr v sobotu ho potvrdila aj hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

"Lídri budú diskutovať o celej škále tém v americko-ruských vzťahoch, vrátane strategickej stability, problémov v kyberpriestore a regionálnych záležitostí. Prezident Biden zdôrazní obavy Spojených štátov z ruských vojenských aktivít na hranici s Ukrajinou a znovu vyjadrí americkú podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Online summit sa bude konať v období zvýšeného napätia na Ukrajine, pričom Washington a Moskva sa navzájom obviňujú z vojenských provokácií v tomto regióne. Rusko potvrdilo, že aj toto bude témou diskusie oboch prezidentov.

Biden varoval Putina pred akýmkoľvek ďalším vojenským zásahom na Ukrajine a oznámil nové iniciatívy na ochranu tohto východoeurópskeho štátu, blízkeho spojenca Severoatlantickej aliancie (NATO).

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden.
Foto: TASR/AP


Podľa správ Rusko zhromaždilo v oblastiach neďaleko hraníc s Ukrajinou obrovské počty vojakov. Kremeľ tieto správy nepoprel.

Putin a Biden uskutočnili svoj prvý summit v júni vo švajčiarskej Ženeve, kde sa dohodli na odštartovaní nových rozhovorov o jadrovom odzbrojení.