Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Putin a Lavrov kritizovali údajné protiruské kroky Západu

Na snímke z 25. marca 2022 ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Západné krajiny uvalili na Moskvu rozsiahle ekonomického sankcie a hospodárska a politická izolácia Ruska sa rozšírila aj na oblasť športu a kultúry.

Moskva 25. marca (TASR) - Šéf Kremľa Vladimir Putin a jeho minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok odsúdili údajné protiruské kroky, ktorými Západ reagoval na vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine. Opäť sa pritom uchýlili k údajným historickým analógiám, keď prirovnávali Západ k nacistickému Nemecku, informovala TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

"Vyhlásili proti nám ozajstnú hybridnú vojnu. Totálna vojna je termín, ktorý používalo hitlerovské Nemecko, dnes ho používajú mnohí európski politici, keď hovoria o tom, čo chcú spraviť Rusku,"
tvrdil Lavrov, podľa ktorého je cieľom európskych politikov "rozvrátiť, zlomiť, zničiť a zadusiť" ruskú ekonomiku i Rusko vo všeobecnosti.

V podobnom zmysle sa vyjadril aj Putin: "Dnes sa snažia zrušiť celú tisícročnú krajinu, náš národ. Hovorím o zvyšujúcej sa diskriminácii všetkého spojeného s Ruskom, o tých tendenciách, ktoré sa rozvíjajú v mnohých západných krajinách". Poukázal pritom najmä na rušenie predstavení diel Čajkovského, či Rachmaninova alebo údajné zakazovanie ruských kníh a spisovateľov.

"Takúto masovú kampaň za zničenie nepohodlnej literatúry naposledy viedli takmer pred 90 rokmi nacisti v Nemecku," tvrdil Putin.

Rusko je čoraz viac izolované odkedy 24. februára spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu, ktorá si už vyžiadala tisíce životov, vyhnala z domovov milióny ľudí a spôsobila rozsiahlu deštrukciu ukrajinských miest.

Západné krajiny uvalili na Moskvu rozsiahle ekonomického sankcie a hospodárska a politická izolácia Ruska sa rozšírila aj na oblasť športu a kultúry, píše AFP.