Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Lukašenko hovoril s Putinom o prístupe Bieloruska k Baltskému moru

Na archívnej snímke z 18. februára 2022 ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a bieloruský prezident Alexandr Lukašenko odchádzajú zo spoločnej tlačovej konferencie v Moskve. Foto: TASR/AP

Televízia CNN poukazuje na to, že Bielorusko je vnútrozemská krajina, a preto nie je jasné, aké kroky chce Rusko podniknúť pre zabezpečenie prístupu k Baltskému moru.

Moskva/Minsk 4. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že hovoril so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom o záujme Bieloruska získať prístup k Baltskému moru. TASR správu prevzala od televízie CNN.

"Dnes som hovoril s bieloruským prezidentom o tejto veci. Naši bieloruskí priatelia majú záujem o to, byť prítomní v Baltskom mori, majú záujem o vybudovanie vlastného prístavného zariadenia. Viete, že aj toto podporujem," uviedol Putin počas ceremónie odhalenia nového ruského trajektu. Putin sa na ceremónii nezúčastnil osobne, no jeho slová boli prenášané prostredníctvom televízneho prenosu.

Ruský prezident zároveň vyzval účastníkov tejto ceremónie, aby poskytli pomoc pri uskutočnení tohto cieľa.

"Týka sa to rôznych lokalít či stavieb, kde by naši bieloruskí priatelia mohli svoje možnosti naplniť. Nepôjdem do detailov... Toto nie je dôležité iba pre Bielorusko, ale tiež pre budovanie našej infraštruktúry... Týka sa to aj našich záujmov, preto vás žiadam, aby ste podporili túto iniciatívu," vyhlásil Putin.

Televízia CNN poukazuje na to, že Bielorusko je vnútrozemská krajina, a preto nie je jasné, aké kroky chce Rusko podniknúť pre zabezpečenie prístupu k Baltskému moru. Ruská exkláva Kaliningrad, ktorá sa nachádza medzi Poľskom a Litvou, však leží na pobreží Baltského mora, pripomína CNN.

Pobaltské krajiny Estónsko, Litva a Lotyšsko, ktoré sú členmi Severoatlantickej aliancie, patria medzi krajiny najviac znepokojené Ruskou inváziou na Ukrajinu.