Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin a Macron sa zhodli na diplomatickom riešení krízy okolo Ukrajiny

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron 7. februára 2022 v Moskve. Foto: TASR / AP

Ruský prezident podľa Kremľa tiež zdôraznil, že očakáva od USA a NATO, že pristúpia so všetkou vážnosťou k požiadavkám Moskvy.

Paríž/Moskva 20. februára (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a ruský prezident Vladimir Putin sa počas nedeľňajšieho telefonátu dohodli, že sa budú snažiť o uzavretie prímeria vo východoukrajinskom Donbase. Uvádza sa vo vyhlásení Elyzejského paláca, z ktorého citovala agentúra AFP.

Putin a Macron sa zhodli na "potrebe preferovania diplomatického riešenia súčasnej krízy a na tom, že urobia všetko pre to, aby takéto riešenie dosiahli," uviedla Macronova kancelária, podľa ktorej sa v najbližších dňoch uskutoční schôdzka ministrov zahraničných vecí Ruska a Francúzska.

V podobnom zmysle informoval o telefonáte aj Kremeľ, podľa ktorého sa obaja prezidenti "domnievajú, že je dôležité zintenzívniť snahy o hľadanie riešenia prostredníctvom diplomacie".

Putin počas telefonátu s Macronom obvinil zo súčasnej eskalácie násilia v Donbase vládu v Kyjeve. Súčasné "dramatické" vyostrenie situácie na frontovej línii v Donbase podľa neho vyvolali "provokácie" zo strany ukrajinských síl, uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

Ruský prezident v tejto súvislosti kritizoval skutočnosť, že niektoré krajiny NATO dodávajú Ukrajine zbrane, čím podľa neho podnecujú Kyjev k násilnému riešeniu donbaského problému, napísala agentúra TASS.

Ruský prezident podľa Kremľa tiež zdôraznil, že očakáva od USA a NATO, že pristúpia so všetkou vážnosťou k požiadavkám Moskvy na poskytnutie bezpečnostných garancií a že ich odpovede na ne budú "konkrétne a zásadné".