Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin a Macron si opäť telefonovali pre krízu okolo Ukrajiny

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Prezidenti spolu za uplynulý týždeň telefonovali už tretíkrát.

Moskva/Paríž 3. februára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron hovorili vo štvrtok počas telefonického rozhovoru o otázkach spojených s rokovaniami medzi Ruskom, Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou (NATO), ako aj o bezpečnostných zárukách, ktoré žiada Moskva v súvislosti s napätím okolo Ukrajiny. TASR prevzala správu od agentúr TASS a AFP.

Kremeľ uviedol, že prezidenti si počas rozhovoru vymenili svoje názory na súčasnú situáciu.

"Pokračuje predmetný dialóg o situácii okolo Ukrajiny a otázkach týkajúcich sa ruskej iniciatívy na vytvorenie dlhodobých právnych bezpečnostných záruk," uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Ruský prezident poukázal na provokačné konanie a vyhlásenia ukrajinskej vlády, ktoré sú podľa neho v rozpore s minskými dohodami.

Macron s Putinom spolu za uplynulý týždeň telefonovali už tretíkrát. Predchádzajúce dva telefonáty sa uskutočnili v pondelok 31. januára a v piatok 28. januára, pripomína TASS.

Ako informoval Kremeľ, prezidenti spolu hovorili aj o možnom osobnom stretnutí. Macron už skôr uviedol, že nevylučuje možnosť, že pocestuje do Moskvy. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov však vo štvrtok uviedol, že zatiaľ nie je stanovený dátum možného osobného stretnutie prezidentov Ruska a Francúzska.

Európa sa podľa AFP snaží rozptýliť napätie medzi Ruskom a Ukrajinou. Rusko totiž zhromaždilo pri hraniciach Ukrajiny niekoľko tisíc vojakov, čo vyvolalo obavy, že plánuje podniknúť útok. Moskva to však popiera.