Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Putin a Scholz telefonicky hovorili o diplomatických snahách

Nemecký kancelár Olaf Scholz počas zasadnutia vládneho kabinetu v Berlíne 9. marca 2022. Foto: TASR/AP

Podľa Kremľa hovorili lídri Ruska a Nemecka aj o "humanitárnych aspektoch situácie" na Ukrajine a v separatistických regiónoch na východe krajiny.

Moskva/Berlín 9. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin a nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu telefonicky hovorili o diplomatických snahách smerujúcich k vyriešeniu konfliktu na Ukrajine a o vytvorení humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyhlásenie Kremľa.

"V súvislosti s vývojom situácie okolo špeciálnej vojenskej operácie na ochranu Donbasu sa diskutovalo o rôznych politických a diplomatických snahách, najmä o treťom kole rozhovorov medzi ruskou delegáciou a predstaviteľmi kyjevských orgánov," uviedol Kremeľ.

Podľa Kremľa hovorili lídri Ruska a Nemecka o "humanitárnych aspektoch situácie" na Ukrajine a v separatistických regiónoch na východe krajiny. Putin informoval Scholza o opatreniach, ktoré boli prijaté na evakuáciu civilistov a tiež o údajných "pokusoch bojovníkov nacionalistických zoskupení" zmariť tieto plány.

Rusko a Ukrajina sa dohodli, že počas stredy sa otvoria ďalšie humanitárne koridory s cieľom dostať do bezpečia ľudí z bombardovaných miest. Počas 14. dňa ruskej agresie voči Ukrajine sa otvorili bezpečné trasy z piatich ukrajinských oblastí vrátane predmestí Kyjeva, ktoré zasiahli nálety i ostreľovanie ruských síl.

Rusko v utorok oznámilo, že od stredy rána bude na Ukrajine platiť humanitárne prímerie, počas ktorého sa má uskutočniť odsun ďalších civilistov. Prímerie začalo platiť od 10.00 h moskovského času (08.00 h SEČ).