Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Putin a Sísí hovorili o výstavbe jadrovej elektrárne v Egypte

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Egyptský prezident zároveň "vyjadril vďačnosť" za úspešné spoločné úsilie v oblasti bezpečnosti leteckej dopravy na egyptských letiskách

Moskva 15. novembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin a egyptská hlava štátu Abdal Fattáh Sísí v pondelok telefonicky hovorili o výstavbe jadrovej elektrárne v Egypte i nedávnom obnovení leteckého spojenia medzi oboma krajinami. Informovala o tom agentúra TASS.

Zvláštnu pozornosť prezidenti podľa TASS venovali trhovým a hospodárskym vzťahom vrátane výstavby prvej jadrovej elektrárne v Egypte na základe ruského modelu. Takisto hovorili o vytvorení ruskej priemyselnej zóny v oblasti Suezského prieplavu.

Egyptský prezident zároveň "vyjadril vďačnosť" za úspešné spoločné úsilie v oblasti bezpečnosti leteckej dopravy na egyptských letiskách po tom, ako bolo v auguste obnovené letecké spojenie medzi Ruskom a Egyptom.

V októbri 2015 sa na Sinajskom polostrove zrútilo po bombovom útoku lietadlo ruskej spoločnosti Kogalymavia. Smerovalo z egyptského Šarm aš-Šajchu do ruského Petrohradu. Zahynulo všetkých 224 ľudí na palube. Rusko následne zastavilo priame lety do Egypta. Útok spôsobil egyptskému cestovnému ruchu, kľúčovému odvetviu ekonomiky, ťažký úder.