Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Putin a Vučič sa vzájomne obdarovali brokovnicou a ikonou

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a srbský prezident Aleksandar Vučič počas tlačovej konferencie po rokovaní v Soči 4. decembra 2019. Foto: TASR/AP

Putin po bilaterálnom rokovaní s Vučičom ďalej uviedol, že Moskva v najbližšej budúcnosti vráti Srbsku stranu 166 z Miroslavovho evanjeliára, najstaršieho zachovaného srbského rukopisu v cyrilike.

Belehrad 5. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin po stredajších rozhovoroch so svojím srbským náprotivkom Aleksandarom Vučičom v čiernomorskom letovisku Soči venoval lídrovi balkánskej krajiny brokovnicu, ktorú kedysi vlastnil srbský kráľ Milan I.

Putin dostal od Vučiča ako protihodnotu ikonu z 19. storočia, informovala vo štvrtok tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na oficiálny instagramový profil srbského prezidenta.

"Prezident Vučič daroval prezidentovi Putinovi ikonu z 19. storočia - Premenenie Pána. Prezident Putin daroval prezidentovi Vučičovi originálnu brokovnicu Milana I. Obrenoviča, zakúpenú na dražbe," uvádza sa v danom statuse.

Milan I. Obrenovič vládol v Srbsku v rokoch 1868 - 1889, najskôr ako knieža a následne ako kráľ.

Putin na tlačovej konferencii po bilaterálnom rokovaní s Vučičom ďalej uviedol, že Moskva v najbližšej budúcnosti vráti Srbsku "stranu 166" z Miroslavovho evanjeliára, najstaršieho zachovaného srbského rukopisu v cyrilike. Šéf Kremľa sa zameral na intenzívnu spoluprácu medzi oboma krajinami v oblasti kultúry.

"Rusko pomáha vyzdobiť interiér Chrám sv. Sávu v Belehrade. Do konca tohto roka budú hotové práce na jeho oltári a centrálnej časti. V dohľadnej budúcnosti Srbsku bude odovzdaná aj (chýbajúca časť) najvzácnejšieho srbského artefaktu - rukopis Miroslavovho evanjeliára, ktorý je uchovávaný v Rusku," povedal Putin.

Dohoda o odovzdaní "strany 166" bola podpísaná počas októbrovej návštevy ruského premiéra Dmitrija Medvedeva v Belehrade. Dokument stanovuje, že Srbsko recipročne vráti Rusku sériu vzácnych malieb od Nikolaja Rericha. Osud siedmich Rerichových malieb bol neznámy od roku 1941 do marca 2017, keď ich korešpondent TASS-u objavil v Srbskom národnom múzeu (NMS) v Belehrade.

Miroslavov evanjeliár vznikol okolo roku 1180. Ide o najstarší srbský manuskript písaný cyrilikou a je uchovávaný v NMS. Na kópiu tejto knihy skladajú slávnostný sľub srbskí prezidenti.

Evanjeliár, pomenovaný po kniežati Miroslavovi, objavil v roku 1845 v gréckom kláštore Chilandar na hore Athos archimandrita Porfirij Uspenskij, pričom jednu stranu z knihy vytrhol a priniesol do Ruska. Evanjeliár sa vrátil do Srbska v roku 1896, keď kláštor navštívil srbský kráľ Alexander I. Obrenovič.