Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Putin a Wang I rokovali o posilnení spolupráce i vojne na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin (druhý zľava) a tajomník ruskej Rady bezpečnosti Nikolaj Patrušev (vľavo) sa rozpráva s čínskym ministrom zahraničných vecí Wangom I (vpravo) a čínskym veľvyslancom v Rusku Zhangom Hanhuiom (druhý sprava) počas ich stretnutia v Petrohrade v stredu 20. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I podľa vyjadrení čínskeho ministerstva zahraničných vecí uviedol, že multipolarizácia vo svete sa zrýchľuje a medzinárodná situácia je v neporiadku.

Peking/Moskva 21. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky minister zahraničných vecí Wang I v stredu rokovali o posilnení vzájomnej spolupráce svojich krajín a vojne na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Wang I podľa vyjadrení čínskeho ministerstva zahraničných vecí uviedol, že multipolarizácia vo svete sa zrýchľuje a medzinárodná situácia je v neporiadku. Pripomenul vyjadrenie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, že svet je na prahu najväčšej zmeny za posledných 100 rokov.

Rusko a Čína preto musia chrániť práva a záujmy oboch strán s cieľom privodiť nové úsilie na vývoj svetového poriadku, ktorého smerovanie je spravodlivé a rozumné, uviedlo ministerstvo. Putin vyjadril ochotu Moskvy vyriešiť konflikt na Ukrajine prostredníctvom rokovaní.

Čína sa vo vojne na Ukrajine usiluje zaujať neutrálny postoj, Moskve však poskytuje dôležitú diplomatickú a finančnú podporu. Putin v stredu uviedol, že prijal pozvanie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na návštevu Číny v októbri.