Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin chváli ochotu Číny podieľať sa na ukončení konfliktu na Ukrajine

Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putin to uviedol vo vyjadrení pre čínske médiá pred pondelkovou návštevou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve.

Moskva 19. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu privítal ochotu Číny zohrávať "konštruktívnu úlohu" pri ukončení konfliktu na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Putin to uviedol vo vyjadrení pre čínske médiá pred pondelkovou návštevou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve. Podľa ruského prezidenta sú v súčasnosti rusko-čínske vzťahy kvalitnejšie ako politické a vojenské únie v období studenej vojny.

Šéf Kremľa povedal, že od nadchádzajúcich rozhovorov so svojím čínskym kolegom má "vysoké očakávania". "Nepochybujeme, že dajú nový silný impulz celej bilaterálnej spolupráci," dodal.

Putin zároveň ocenil "vyvážený" postoj Pekingu k udalostiam na Ukrajine a poďakoval Číne za pochopenie pozadia a "skutočných dôvodov" rusko-ukrajinského konfliktu. "Rusko je otvorené urovnaniu ukrajinskej krízy politicko-diplomatickými prostriedkami," uviedol.

Ruský líder však trvá na tom, aby Kyjev uznal "nové geopolitické skutočnosti", konkrétne vlaňajšiu ruskú anexiu štyroch ukrajinských administratívnych celkov - Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti - a tiež anexiu polostrova Krym z roku 2014. "Bohužiaľ, ultimáta smerované Rusku ukazujú, že (ich autori) sú ďaleko od týchto skutočností a nemajú záujem hľadať riešenie," dodal.

Poradca ruského prezidenta pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov v piatok uviedol, že Putin a Si Ťin-pching podpíšu v Moskve niekoľko bilaterálnych dokumentov vrátane deklarácie o "novej ére" partnerstva a spolupráce. Moskva zároveň privítala čínsky mierový plán pre Ukrajinu, ktorý Peking zverejnil vo februári.