Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Vladimir Putin podpísal dekrét o uznaní nezávislosti Krymu

Vladimir Putin Foto: TASR/AP Photo

Prezidentský dekrét zverejnený na internetovej stránke Kremľa vstupuje do platnosti okamžite.

Moskva 17. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dnes dekrét o uznaní ukrajinského polostrova Krym za nezávislý štát. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské štátne médiá.

Putin tak podľa textu dekrétu urobil na základe vyjadrenia "vôle krymského ľudu", ktorý v nedeľnom referende rozhodol o pripojení regiónu k Ruskej federácii. Z 83 percent oprávnených voličov hlasovalo takmer 97 percent za pripojenie Krymu k Rusku.

Prezidentský dekrét zverejnený na internetovej stránke Kremľa vstupuje do platnosti okamžite. Podľa agentúry Reuters ide pravdepodobne o prvý krok smerujúci k pripojeniu Krymu k Ruskej federácii.

Parlament predložil návrh rezolúcie o opätovnom pričlenení Krymu

Lídri všetkých štyroch frakcií v dolnej komore ruského parlamentu, Štátnej dume, dnes predložili pracovnú verziu spoločného stanoviska k ukrajinskému regiónu Krym. Píše o tom agentúra RIA Novosti.

Návrh rezolúcie víta výsledky nedeľňajšieho referenda, v ktorom 96,7 percent obyvateľov Krymu podporilo jeho opätovné pripojenie k Rusku. Polostrov patril 60 rokov Ukrajine, ku ktorej ho pričlenil sovietsky vodca Nikita Chruščov.

Zákonodarcovia sa v dokumente zaväzujú "prispieť k sociálnemu a ekonomickému rozvoju Krymu, prosperite jeho obyvateľov, ako aj zachovaniu mieru, pokoja a uzmiereniu v tejto oblasti počas prechodného obdobia", ktoré ho teraz čaká.

Členovia komory tiež prisľúbili rešpektovanie zákonných práv všetkých Krymčanov, a to "bez ohľadu na ich občianstvo, etnicitu, jazyk či vierovyznanie," píše sa v predkladanej rezolúcii.

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok prednesie prejav k otázke Krymu v oboch komorách parlamentu; rokovať bude aj s lídrami jednotlivých regiónov a predstaviteľmi štátnych organizácií.