Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Putin dostal písomnú odpoveď USA na návrh bezpečnostných záruk Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Podľa Peskova však Kremeľ potrebuje čas, aby mohol odpoveď USA zanalyzovať a nebude sa ponáhľať so "závermi".

Moskva 27. januára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dostal písomnú odpoveď Spojených štátov na návrh bezpečnostných záruk žiadaných Moskvou a oboznámil sa s ňou. Vo štvrtok to oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

"Určite sa budete pýtať na dokumenty, ktoré nám včera odovzdali Američania... Rovno vám poviem, že všetky tieto dokumenty sú u prezidenta," uviedol Peskov s tým, že Putin si obsah odpovede osobne prečítal.

Podľa Peskova však Kremeľ potrebuje čas, aby mohol odpoveď USA zanalyzovať a nebude sa ponáhľať so "závermi".

Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova však v dokumentoch od Spojených štátov nie je "pozitívna reakcia na hlavnú otázku" Ruska.

"Hlavné otázky sa týkajú nášho jasného postoja ohľadom neprípustnosti ďalšieho rozširovanie NATO na východ a rozmiestňovanie útočných zbraní, ktoré by mohli ohrozovať územie Ruskej federácie," uviedol Lavrov.

Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov reční na pôde Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu v Moskve 26. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Podľa Lavrova však dokumenty zároveň obsahujú "reakciu, ktorá nám umožňuje začať vážne rokovania, ale iba o druhoradých otázkach".

Veľvyslanec USA v Moskve John Sullivan odovzdal v stredu námestníkovi ruského ministra zahraničných vecí Alexandrovi Gruškovi písomnú odpoveď Washingtonu na návrh bezpečnostných záruk, ktoré požaduje Rusko v súvislosti so situáciou na Ukrajine.

Americký veľvyslanec v Rusku John Sullivan, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Moskva pred vyše mesiacom požiadala Spojené štáty a organizáciu NATO o rozsiahle bezpečnostné záruky vrátane toho, aby sa Aliancia nerozšírila o Ukrajinu.

Rusko v poslednom období blízko hraníc s Ukrajinou zhromaždilo približne 100.000 svojich vojakov, čo Západ považuje za možnú prípravu na inváziu na Ukrajinu. Spojené štáty a ich spojenci Rusku pohrozili, že ak zaútočí na Ukrajinu, zavedú proti nemu tvrdé sankcie. Rusko popiera, že plánuje Ukrajinu napadnúť.