Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Putin dúfa v stabilné nemecko-ruské vzťahy i po odchode Merkelovej

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ruský prezident označil Merkelovú za spoľahlivého a stabilného partnera pre Rusko, skúsenú političku a úprimnú osobu, ktorá obratne obhajuje svoje postoje.

Petrohrad 5. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimír Putin vyjadril nádej, že nemecko-ruské vzťahy budú stabilné a spoľahlivé po odchode nemeckej kancelárky Angely Merkelovej z funkcie, informovala v sobotu agentúra TASS.

"Chcel by som, aby vzťahy s budúcimi nemeckými vládami boli stabilné a spoľahlivé. Budeme sa snažiť zredukovať naše nezhody na nulu. Nemecko patrí k našim najdôležitejším partnerom celosvetovo ako i v európskom meradle a očakávame, že situácia [v bilaterálnych vzťahoch] sa zlepší," uviedol Putin počas stretnutia so šéfmi tlačových agentúr v piatok.

Schôdza sa konala popri prebiehajúcom Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre (SPIEF).

Ruský prezident označil Merkelovú za "spoľahlivého a stabilného partnera" pre Rusko, "skúsenú političku" a "úprimnú osobu", ktorá "obratne obhajuje svoje postoje".

Merkelová, ktorá stála v čele nemeckých vlád od roku 2005, pri viacerých príležitostiach avizovala, že už viac nebude kandidovať v tohtoročných parlamentných voľbách v septembri.