Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin hovoril s iránskym prezidentom Raísím o spolupráci

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin 3. marca 2023. Foto: TASR/AP

Putin a Raísí počas telefonického rozhovoru "pozitívne ohodnotili úroveň a dynamiku vývoja rusko-iránskych vzťahoch."

Moskva 6. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím o bilaterálnej spolupráci a spoločných infraštruktúrnych projektoch, oznámil v pondelok Kremeľ. TASR o tom informuje podľa správy spravodajskej televízie CNN.

Putin a Raísí počas telefonického rozhovoru "pozitívne ohodnotili úroveň a dynamiku vývoja rusko-iránskych vzťahoch," uvádza Kremeľ.

"Diskutovali o záležitostiach bilaterálnej spolupráce vrátane implementácie spoločných infraštruktúrnych projektov," dodáva Kremeľ.

Rusko a Irán prehlbujú od vlaňajšieho začiatku invázie na Ukrajinu vzájomnej vzťahy. Teherán poskytol Moskve napríklad stovky útočných dronov, ktoré ruská armáda používa pri útokoch na ukrajinské mestá a predovšetkým energetickú infraštruktúru.

Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns koncom februára uviedol, že spojenectvo Iránu a Ruska sa rýchlo hýbe vpred. Existujú tiež náznaky, že Moskva ponúkla Teheránu pomoc s jeho raketovým programom výmenou za vojenskú pomoc.