Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Putin Kerrymu: Rusko a USA majú v otázke zmeny klímy spoločné záujmy

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Moskva uviedla, že Kerryho návšteva v Moskve je pozitívnym krokom pre vzťahy medzi oboma krajinami.

Moskva 14. júla (TASR) - Moskva a Washington majú v otázke zmeny klímy "spoločné záujmy", uviedol ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore s osobitným vyslancom USA pre klímu Johnom Kerrym, ktorý je v súčasnosti na návšteve Moskvy. V stredu o tom informovala tlačová služba Kremľa.

Podľa agentúry TASS tlačová služba uviedla, že Kerry informoval Putina o svojich stretnutiach s ruskými kolegami, na ktorých sa diskutovalo o rôznych aspektoch medzinárodnej klimatickej agendy, pričom "Putin zdôraznil, že Ruská federácia prikladá veľký význam dosiahnutiu cieľov Parížskej dohody a požaduje v tejto oblasti odpolitizovaný a profesionálny dialóg".

Okrem toho si obaja vymenili názory na perspektívy dvojstrannej spolupráce v oblasti životného prostredia v Arktíde v kontexte súčasného ruského predsedníctva v Arktickej rade. "Celkovo sa konštatovalo, že klimatická agenda je jednou z oblastí, kde majú Rusko a USA spoločné záujmy a blízke postoje," dodala tlačová služba Kremľa.

Agentúra AFP poznamenala, že tieto vyjadrenia o spolupráci medzi oboma krajinami prichádzajú po tom, čo sa Putin minulý mesiac stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom na historických rokovaniach v Ženeve.

Kerry počas stretnutia s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom začiatkom tohto týždňa vyzval Rusko na spoluprácu s USA v oblasti zmeny klímy.

Na archívnej snímke z 27. januára 2021 americký vyslanec pre problematiku zmeny klímy John Kerry.
Foto: TASR/AP


Moskva uviedla, že Kerryho návšteva v Moskve je pozitívnym krokom pre vzťahy medzi oboma krajinami.

Rusko, jeden z hlavných svetových producentov ropy a zemného plynu, prijalo v posledných rokoch záväzky a vyhlásenia, ktoré naznačujú, že zmenu klímy berie vážne. Kritici však tvrdia, že krajina, ktorá je tiež štvrtým najvyšším producentom skleníkových plynov, stále nerobí dosť na to, aby zvládla krízu, dodala AFP.