Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Putin kritizoval mlčanie o údajnom pokuse o atentát na Lukašenka

Ruský prezident Vladimir Putin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ruský prezident poznamenal, že proti Bielorusku sa pripravoval aj masívny kybernetický útok.

Moskva 21. apríla (TASR) - Šéf Kremľa Vladimir Putin kritizoval v stredu mlčanie Západu v súvislosti s tvrdením bieloruského Alexandra Lukašenka, že jeho bezpečnostné služby zmarili plán USA na jeho likvidáciu, informovala agentúra AFP.

"Všetci sa tvária, že sa vôbec nič nedeje... Čo by sa stalo, keby sa naozaj uskutočnil pokus o štátny prevrat? Koľko ľudí by trpelo?" pýtal sa Putin počas svojho výročného prejavu o stave krajiny pred oboma komorami parlamentu.

Podľa agentúry TASS ruský prezident poznamenal, že proti Bielorusku sa pripravoval aj masívny kybernetický útok.

Pokiaľ ide o zahraničnopolitické otázky, podľa Putina si Rusko vždy nájde spôsob, ako obhájiť svoju pozíciu pred krajinami, ktoré komunikujú arogantným tónom.

Uviedol, že niektoré krajiny si osvojili zvyk "lipnúť" na Rusku bez akýchkoľvek dôvodov a stal sa z toho nový šport. Rusko sa však správa zdržanlivo a skromne, keď vidí hrubosť iných krajín, pokračoval.

Podľa TASS Putin varoval, že organizátori akýchkoľvek provokácií proti Rusku budú ľutovať tak, ako už dlho neľutovali. Zdôraznil, že Moskva si určí červenú čiaru vo vzťahoch s ostatnými krajinami v každom konkrétnom prípade.

Putin tiež uviedol, že prvý pluk vybavený medzikontinentálnymi balistickými raketami Sarmat sa bojovej služby ujme v roku 2024.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) 17. apríla vyhlásila, že zadržala dve osoby, ktoré plánovali vojenský prevrat v Bielorusku a pripravovali atentát na Lukašenka aj únos jeho detí. O zmarenom atentáte následne v bieloruskej štátnej televízii hovoril aj samotný Lukašenko. Naznačil, že za plánom na jeho likvidáciu stáli americké tajné služby, zrejme konajúce na pokyn najvyšších predstaviteľov USA. Celú záležitosť podľa neho otvoril aj ruský prezident Vladimir Putin, keď v utorok telefonoval s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Pozorovatelia varovali, že údajný plán prevratu môže bieloruský líder využiť na ďalšie sprísnenie represií voči kritikom režimu a občianskej spoločnosti. Exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v nedeľu upozornila, že celá záležitosť môže byť len provokáciou ruských a bieloruských tajných služieb.