Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Putin na Červenom námestí: Krym sa vrátil do domovského prístavu

Ruský prezident Vladimir Putin a krymský premiér Sergej Aksionov. Foto: TASR/AP

Podobné mítingy na podporu Krymu sa podľa agentúry Interfax konajú aj v ďalších ruských mestách, ako Stavropol, Volgograd, Rostov na Done či Krasnodar.

Moskva 18. marca (TASR) - Krym sa konečne vrátil domov, povedal dnes davu zhromaždenému pod múrmi Kremľa na moskovskom Červenom námestí ruský prezident Vladimir Putin.

"Krym a Sevastopol sa vracajú... k svojim domovským brehom, do svojho domovského prístavu, k Rusku!" vyhlásil Putin podľa agentúry Reuters pred nadšeným davom skandujúcim "Rusko" a "Putin". Svoj krátky prejav na Červenom námestí Putin zakončil zvolaním "Sláva Rusku!"

Ruský prezident pred svojich priaznivcov predstúpil po tom, čo dnes spolu s predstaviteľmi Krymu podpísal zmluvu o prijatí Krymskej republiky a mesta Sevastopol ako dvoch samostatných subjektov do zväzku Ruskej federácie. Mesto Sevastopol na Krymskom polostrove je domovským prístavom ruskej Čiernomorskej flotily.

Veľkolepé moskovské oslavy pripojenia Krymu k Rusku vysielajú mnohé ruské televízie v priamom prenose. Na míting pod mottom "Sme spolu" spojený s koncertom prišlo podľa polície okolo 120.000 ľudí.

Podobné mítingy na podporu Krymu sa podľa agentúry Interfax konajú aj v ďalších ruských mestách, ako Stavropol, Volgograd, Rostov na Done či Krasnodar.