Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Putin na summite BRICS: Rusko je pre Afriku spoľahlivým partnerom

Na snímke na veľkoplošných monitoroch sa ruský prezident Vladimir Putin prostredníctvom videohovou prihovára účastníkom summitu členov bloku BRICS, ktorý združuje Brazíliu, Čínu, Indiu, Juhoafrickú republiku a Rusko v juhoafrickom Johannesburgu 23. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Rusko je podľa agentúry Reuters odhodlané spraviť zo skupiny BRICS vplyvnejší blok schopný postaviť sa západnej dominancii v svetovom hospodárstve.

Moskva/Johannesburg 24. augusta (TASR) - Rusko chce prehĺbiť vzťahy s africkými krajinami a zostane ich spoľahlivým partnerom v súvislosti s dodávkami potravín a palív. Vyhlásil to vo štvrtok na summite skupiny BRICS ruský prezident Vladimir Putin, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Putin vo videopríhovore uviedol, že Rusko si chce s africkými krajinami vybudovať "mnohostranné väzby". Dodal, že Rusko má v súčasnosti rozbehnutých v Afrike viac ako 30 energetických projektov, pričom dodávky ruského palivo podľa neho pomôžu vládam v Afrike vyrovnať sa s rastúcimi cenami palív.

Ceny palív a potravín rastú aj v dôsledku vojny na Ukrajine, čo má na Afriku vplyv. Tento kontinent výrazne zasiahlo aj júlové odstúpenie Ruska od čiernomorskej obilnej dohody. Tá zaisťovala bezpečný vývoz obilia cez čiernomorské prístavy z Ukrajiny, ktorá je jedným z najväčších vývozcov tejto komodity.

Šéf Kremľa sa počas štvrtkového príhovoru zameral aj na niekdajšie západné koloniálne mocnosti, ktoré podľa neho podporujú tzv. "neoliberalizmus". Ten podľa Putina predstavuje hrozbu pre tradičné hodnoty rozvojových krajín i pre vznik multipolárneho sveta, v ktorom nedominuje žiadna krajina ani blok krajín.

Rusko je podľa agentúry Reuters odhodlané spraviť zo skupiny BRICS, ktorá sa v súčasnosti skladá z Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Juhoafrickej republiky, vplyvnejší blok schopný postaviť sa západnej dominancii v svetovom hospodárstve.

Lídri BRICS sa na trojdennom summite v Johannesburgu dohodli že do skupiny prizvú ďalších šesť krajín - Argentínu, Egypt, Etiópiu, Irán, Saudskú Arábiu a Spojené Arabské Emiráty.