Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin nariadil FSB zvýšiť činnosť proti západným špionážnym službám

Ruský prezident Vladimir Putin predniesol svoj prejav počas zasadnutia predstavenstva Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Moskve v Rusku v utorok 28. februára 2023. Foto: TASR/AP

Západné spravodajské služby už tradične v Rusku vždy aktívne pracovali a teraz sem proti nám poslali ďalší personál, technické a ďalšie zdroje. Musíme zareagovať podobne, uviedol Vladimir Putin.

Moskva 28. februára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v utorok Federálnej bezpečnostnej službe (FSB), aby zvýšila svoju činnosť proti "špionážnym a sabotážnym operáciám Ukrajiny a Západu voči Rusku". TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

V prejave predstaviteľom FSB Putin povedal, že služba musí zastaviť "sabotážne skupiny" vstupujúce do Ruska z Ukrajiny, musí vystupňovať ochranu kľúčovej infraštruktúry a zabrániť akýmkoľvek pokusom západných bezpečnostných služieb oživiť "teroristické či extrémistické bunky na ruskom území".

"Západné spravodajské služby už tradične v Rusku vždy aktívne pracovali a teraz sem proti nám poslali ďalší personál, technické a ďalšie zdroje. Musíme zareagovať podobne," uviedol Putin.

Ruský prezident dal FSB pokyny, aby zabránila ilegálnym tokom zbraní do Ruska a posilnila bezpečnosť v štyroch oblastiach Ukrajiny, ktoré Moskva počas invázie čiastočne obsadila a vyhlásila za súčasť vlastného územia. Tento krok väčšina krajín neuznala, pripomína Reuters.

Putin tiež pripustil, že na Ukrajine boli zabití príslušníci FSB, uviedol portál britského denníka The Guardian s odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru Ria Novosti. "Žiaľ, v našich radoch sú straty. Vedenie FSB musí urobiť všetko, aby pomohlo rodinám našich padlých druhov. Vždy si budeme pamätať ich hrdinstvo a odvahu." Dodal, že jednotky FSB sa "priamo zúčastňujú" na špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine, ako Moskva vojnu oficiálne nazýva.

Tlačová agentúra AP píše, že ruský prezident nariadil v utorok predstaviteľom sprísniť kontrolu hranice s Ukrajinou po sérii útokov dronmi. Ruské úrady z toho obviňujú Kyjev. Tieto útoky sú novým problémom Moskvy po vyše roku invázie v susednej Ukrajine.

Jeden dron sa zrútil len 100 kilometrov od Moskvy, čo je pre ruské ozbrojené sily alarmujúci vývoj. Stalo sa to pri obci Gubastovo a podľa gubernátora Moskovskej oblasti Andreja Vorobiova nespôsobil žiadne škody. Uviedol, že "zrejme cielil na objekt civilnej infraštruktúry".

Podľa fotografie dronu ide o typ krajinskej výroby. Údajne má dosah 800 kilometrov, ale nie je schopný niesť veľký náklad výbušnín, uvádza AP.

Aj keď sa Putin v prejave nezmienil o žiadnych konkrétnych útokoch, útoky dronov zasiahli viacero oblastí v južnom a západnom Rusku. Úrady v utorok tiež uzavreli vzdušný priestor nad Petrohradom v reakcii na správy, že tam spozorovali dron. Útoky dronmi nespôsobili žiadne obete, ale vyvolali bezpečnostný poplach.

Niekoľko ruských televízií v utorok tiež odvysielalo varovanie pred raketovým útokom, čo však ruskí predstavitelia pripísali hekerom.

Ukrajina sa zatiaľ neprihlásila k zodpovednosti za tieto útoky, ale neurobila to ani po predchádzajúcich úderoch a sabotážach.