Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin nariadil na Ukrajine prímerie počas 6. a 7. januára

Ukrajinskí vojaci, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kirill vo štvrtok žiadal prímerie počas pravoslávnych Vianoc, ktoré sa v Rusku i na Ukrajine slávia v piatok a sobotu.

Moskva 5. januára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil na Ukrajine prímerie počas pravoslávnych Vianoc 6. a 7. januára. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na Kremeľ.

"Berúc do úvahy výzvu Jeho svätosti patriarchu ruskej pravoslávnej cirkvi Kirilla nariaďujem ministrovi obrany Ruskej federácie, aby od 12.00 h (10.00 h SEČ) 6. januára 2023 do 24.00 h (22.00 h SEČ) 7. januára 2023 zaviedol prímerie pozdĺž celej kontaktnej línie," uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

"Vzhľadom na skutočnosť, že v oblastiach bojov žije veľké množstvo obyvateľov pravoslávneho vierovyznania, vyzývame ukrajinskú stranu, aby vyhlásila prímerie a dala im príležitosť zúčastniť sa na bohoslužbách na Štedrý deň a tiež v deň Narodenia Spasiteľa," dodal Kremeľ.

Kirill vo štvrtok žiadal prímerie počas pravoslávnych Vianoc, ktoré sa v Rusku i na Ukrajine slávia v piatok a sobotu. Putina o vyhlásenie jednostranného prímeria vo štvrtok požiadal aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak zareagoval na výzvu patriarchu Kirilla na zavedenie prímeria odmietavo a označil ju za "cynickú pascu a prvok propagandy".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol stiahnutie ruských vojakov už skôr, pred 25. decembrom, Rusko to však odmietlo, pripomína agentúra AP.